Táncos hívogató lesz Debrecen belvárosában, érkeznek a szomszédolók

Kultúra

A XXII. Szomszédolás Kárpát-medencei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált 2019. május 30. és június 2. között rendezik Debrecenben. E rangos esemény méltó zárása lesz a Debrecen, a szabadság fővárosa című jubileumi rendezvénysorozatnak, melyet annak alkalmából szervezett a város, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849-ben fél évig Debrecen volt az ország fővárosa.

A fesztiválról – melynek nyilvános eseményei május 31-én és június 1-jén zajlanak – Komolay Szabolcs alpolgármester és Tiszai Zsuzsa, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője adott előzetest a sajtónak 2019. május 29-én.

A rendezvény célja a népi hagyományok őrzésén, a hagyományőrző tevékenység színvonalas bemutatásán kívül az, hogy a táncházi és játszóházi programok révén örömteli élményeket kapjanak az ide érkező és a debreceni gyerekek. Ebben az esztendőben a szervezők a hazai együtteseken kívül a Kárpát-medence magyarlakta területeiről – a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, Erdélyből, Délvidékről, Burgenlandból –, valamint Debrecen bulgáriai testvérvárosából, Sumenből – mely város Kossuth Lajos emigrációjának első hosszabb állomása volt a szabadságharc leverését követően – is hívtak meg résztvevőket. Összesen körülbelül 700 táncos vesz részt az eseményen. A Szomszédolás lehetőséget teremt az egymástól távol élő gyerekek, szakemberek közötti kapcsolatok, barátságok építésére, elősegítik nemzeti identitásunk erősítését itthon és a külhoni magyarság körében.

A fesztivál programja szakmai eseménnyel indul május 31-én – pénteken – 10.00 órakor A hagyomány átörökítése a XXI. században – Jó gyakorlatok: a táncok „visszatanítása” hogyan hat a helyi közösségre, hogyan segíti nemzeti identitásunk megőrzését címmel előadásokkal és kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével a Nagyerdei Víztoronyban. 18.00 órakor kezdődik a táncos hívogató a Csapó utcán, a Piac utcán és a Hal közben. 19.00 órától látható a Szomszédolás résztvevőinek műsora a Kossuth téri színpadon, melyet 22.00 óráig tartó táncház követ.

Június 1-jén – szombaton – 10.00 órakor kezdődik a táncos hívogató a Csapó utcán, a Piac utcán és a Hal közben, majd 11.00 órától kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, a „Táncos gyülekezetre” a Református Nagytemplomban. 11.45 órától táncos verbuválás lesz a Kossuth téren, a Kossuth-szobor előtt. 18.00 órakor ismét lesz táncos hívogató a Csapó utcán, a Piac utcán és a Hal közben, s 19.00 órától látható a Szomszédolás résztvevőinek műsora a Kossuth téri színpadon, amit ismét csak 22.00 óráig tartó táncház követ a téren. A fesztiválon résztvevő gyermekek számára június 2-án, vasárnap 10.00 és 12.00 óra között „rétes-béles bál” lesz játokos csapatversenyekkel a Nagyerdei parkban, a Békás-tónál.

A fesztivál zenekara a Bürkös zenekar, a bemutatók esőhelyszíne a Vojtina Bábszínház lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.