André Kertész-fotókiállítás nyílt Moszkvában

Kultúra

Szigetbecse, művészetem bölcsője címmel André Kertész fotóiból látható kiállítás csütörtöktől az orosz fővárosban, a Multimedia Art Musemban, a XI. Moszkvai Nemzetközi Biennálé keretében.

Mint a tárlat ajánlójában Csizek Gabriella kurátor rámutatott, a kiállításon látható képeket maga Kertész válogatta élete alkonyán, ajándékul Szigetbecsének.

André Kertész gyermekkorának nyarait töltötte Szigetbecsén, nagybátyjánál. 1984-es magyarországi útján felkereste a Pest megyei települést, és állandó kiállítás céljára számos fotót adományozott a településnek. Az ott létrehozott emlékházba került halála után New York-i lakásából néhány bútor és személyes tárgy is.

A kiállítás ajánlója szerint a retrospektív tárlat nemcsak a településhez köthető felvételeket, hanem a világhírű alkotó hét évtizedet átölelő életművének ismert darabjait is tartalmazza.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy André Kertész Európához és Amerikához köthető univerzumában megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét.

A Moszkvában szeptember 1-ig megtekinthető kiállítás anyagát, amelyet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a szigetbecsei André Kertész Fotómúzeum és Emlékház készített elő, első alkalommal mutatták be külföldön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.