A világhírű Budapest Klezmer Band lép fel a Csokonai Színházban

Kultúra

Karácsony előtt egy nappal adja hagyományos debreceni koncertjét a Budapest Klezmer Band a Csokonai Színházban. A zenekar 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel, virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik a műfaji határokon átívelően újrafogalmazzák a klezmer zenét. A sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

A Budapest Klezmer Band megalakulása óta folyamatosan koncertezik Magyarországon és Európa-szerte, illetve a tengerentúlon és Izraelben egyaránt, mindenhol óriási sikerrel. Földrajzi és műfaji határok nélkül szórakoztatja a közönséget: színházi előadások, könnyűzenei fesztiválok vagy komolyzenei koncertek kedvelőit egyaránt ámulatba ejti.

A zenekar alapító vezetője és egyben zeneszerzője, Jávori Ferenc „Fegya” újító elképzelései megteremtették a klezmer balett, a klezmer szvit és a klezmer musical műfajait is Magyarországon. Mindegyik művészeti produkció világszínvonalú hazai alkotótársakkal készült.

A világhírű zenekar karácsony előtt egy nappal, december 23-án hagyományosan Debrecenben, a Csokonai Színházban ad koncertet.

A Budapest Klezmer Band tagjai:

Jávori Ferenc „Fegya” – alapító zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő, zongora, ének
Nagy Anna- harmonika
Gazda Bence – hegedű, ének
Végh Balázs – dob, ütőhangszerek
Barbinek Gábor – harsona
Máthé László – nagybőgő
Kohán István – klarinét