Mátyás király

Győrbe érkezett a Mátyás király – mecénás és katona című vándorkiállítás

Kultúra Ország

A győri Szent László Látogatóközpontban nyílt meg csütörtökön a Magyarság Háza szervezésében tavasszal Pozsonyból indított Mátyás király – mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy a tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és vászonból készült kompozíciói elevenítik fel Mátyás király életének főbb eseményeit.

A kiállítás nem a lexikális ismeretekre támaszkodik, hanem a 19. és 20. századi szerzők, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknó Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András és Szatmári László szavaival a történetmesélés előtérbe állításával jeleníti meg az igazságos uralkodót – mondta.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, hogy Mátyás uralkodása idején békés időszakot teremtett az országban és olyan kulturális örökséget hagyott ránk a corvinákkal, amelyekre ma is büszkék lehetünk. Mindezek mellett a reneszánsz korban olyan mecénás tudott lenni, amellyel más európai uralkodókkal versenyzett.

Reisner Ferenc, a Győri Hittudományi Főiskola rektora Mátyás király életének főbb motívumait felelevenítve azt hangsúlyozta, hogy minden korban kell olyan erős egyéniség, aki mellé a kor fel tud sorakozni és ennek nyomán növekedni.

A kiállítás megtekintésével reményei szerint sokak iránymutatást és útmutatást kaphatnak.
A tárlat Pozsony, Székesfehérvár, Zenta, Eszék, Lendva, Kolozsvár, Madéfalva, Beregszász és Bécs után érkezett a győri Szent László Látogatóközpontba, ahol december 12-ig tekinthető meg.