Bécsben és Temesváron mutatkozik be a Déri Múzeum kiállítása

Kultúra

A Collegium Hungaricum meghívására két héten át lesz látható Bécsben a Debreceni Irodalom Házában tavaly óriási sikerrel bemutatott Rejtő Jenő kiállítás. A debreceni tárlat a nagy múltú intézményben egy emlékestet „vesz körül” amelyet Rejtő Jenő halálának 75. évfordulója alkalmából rendeznek az osztrák fővárosban, szeptember 10-én. A program során a Collegium Hungaricum nagytermében – 20. század eleji kávéházakat idéző  hangulatban – először filmbemutatót láthat-hallhat a közönség, amelyet a  rajongott szerző írásai ihlettek. Az est második részében a Svung Bécsi Magyar Színkör Rejtő művei alapján készült jeleneteket ad elő.

 Mindenütt jó, de a legjobb sehol – adta kemény öklű és sajátos „hejesírású” hőse, Fülig Jimmy szájába a szállóigévé vált kijelentést Rejtő Jenő. Most azonban Bécsben maga Rejtő – azaz P. Howard, esetleg Gibson Lavery – az, aki mindenütt ott van, mégsem található sehol. Na jó, majdnem sehol. A debreceni Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza REJTŐzködő irodalom című kiállítása ugyanis úgy mutatja be a légiós-és matrózponyvák, valamint a rekeszizom-szaggató poénok koronázatlan királyát, hogy azon maguknak a látogatóknak kell megtalálniuk az írót. A nyomozás során a látogatók a szó szoros értelmében Rejtő nyomában haladhatnak, miközben a szerzőhöz hasonlóan legendává vált Korcsmáros Pál által képregényfiguraként is megjelenített Rejtő-hősök – Fülig Jimmy, Vanek úr, Csülök és Piszkos Fred – nyújtanak támpontokat a kereséshez.
A kiállítás 2018. SZEPTEMBER 4. és SZEPTEMBER 18. között látogatható a bécsi Collegium Hungaricumban.

Ezután a tárlat tovább utazik, s Temesváron a Magyar Napok Keretében szeptember 28-29-én a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban mutatkozik majd be.