Mesterszonáták – Grigorij Szokolov koncertje augusztus 10-én a kismartoni Esterházy-kastélyban To:

Kultúra

Szokolov zongoraestjeinek szerves része az általában 45 perces ráadás, amely többnyire 6-7 darabból áll, s szinte egy második koncerttel ajándékozza meg közönségét. Így lesz ez minden bizonnyal augusztus 10-én, a művész kismartoni fellépésén, az Esterházy-kastély Haydn Termében is. Rajongói itt találkozhatnak vele legközelebb, a művész egyenesen a Salzburgi Ünnepi Játékokról érkezik ide, és addig csak találgathatják, hogy vajon Rameu, Chopin és Skrjabin darabjai is szerepelnek-e a ráadások között.

Ha valakire ráillik a napjaink legnagyobb zongoraművésze elnevezés, Szokolovra mindenképpen. Fellépéseit a szertartásos ünnepélyességet kerülő, de sok tekintetben mégis rituálisnak tekinthető művészi és színpadi gesztusai kísérik: a művész belép az elsötétített terembe, röviden meghajol, majd teljesen feloldódik zongorajátékában. Nem csak a hivatalos program, hanem a már említett ráadás is pontos dramaturgiára épül.

A briliáns interpretációk és a tökéletes kifejezőerő a sötétségből és koncentrációból a zenei megvilágosodásig vezetik a hallgatóságot.

Nemcsak maga a koncert ígérkezik fantasztikusnak; az is csodálatos, hogy Szokolov – a hely szelleme előtt tisztelegve – Haydn szonátáival kezdi előadását, s ennél semmi nem lehetne tökéletesebb felütés egy ragyogó zongorakoncerthez.

  1. augusztus 10., péntek, 19.30

Haydn Terem

Grigorij Szokolov, zongora

 

Joseph Haydn: No 32. op. 53 g-moll szonáta Hob. XVI:44

Joseph Haydn: No. 47 op. 14 b-moll szonáta Hob. XVI:32

Joseph Haydn: No 49 op. 30 cisz-moll szonáta Hob. XVI:36

Franz Schubert: Négy impromtu D 935

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük