Pénteken lesz a Kösöntyű ékszerkészítő pályázat díjátadó ünnepsége és az előző évi nyertesek kiállításának megnyitója

Kultúra

A DMK Tímárház – Kézművesek Háza Kösöntyű V. Amatőr Ékszerkészítő pályázata idén nemcsak jubileumát ünnepli, de ebben az évben érkezett a legnagyobb mennyiségű, legtöbb alkotótól származó és legnívósabb pályázati anyag is.
A Jubileumi Kösöntyű ékszerkészítő pályázat díjátadó ünnepsége, valamint az előző évi nyertesek (Gyöngy Hajnal, Kárándi Tamás, Lócska Orsolya és Tóth Szilvia) kiállításának megnyitója 2018. június 1-jén, pénteken, 17 órakor kezdődik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.). Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. A kiállítást megnyitja: Mátrai – Nagy Andrea, a Tímárház – Kézművesek Háza egységvezetője. Közreműködik: Molnár Miklós hegedűn.

A szervezők nagy örömére nemcsak a térségben, de a ország távolabbi pontjain – Békéscsabán, Pécsett, Balatonberényben, Nagyrécsén, Sajókazán, Mezőkovácsházán, Miskolcon, Budapesten, Dunaszerdahelyen – is munkához láttak az alkotni vágyó kézművesek és sok-sok csodálatos ékszert készítettek.

72 alkotó több mint száz ékszere pompázik azon a kiállításon, amely június 1-től tekinthető meg a DMK Tímárház – Kézművesek Házában.

A három tagú zsűri (Péter Szidónia gyöngyfűző Népi Iparművész, Rácz Erika ötvös Népi Iparművész, valamint Keszler Ibolya ékszerkészítő) számára komoly fejtörést okozott az értékelés, hiszen szakmailag igen magas színvonalú munkák közül kellett kiválasztani a díjazásra érdemeseket. A megnyitón kihirdetik a facebook-szavazás közönségdíjasát is.

72 alkotótól, 26 településről, 26 féle technikával 268 db pályamunka érkezett.

A gyönyörű alkotások többsége gyöngy-, fa-, üveg-, csipke-, bőr-, drót-, sujtás technikával készült, amelyek augusztus 14-ig tekinthetők meg a Tímárház nyitvatartási idejében.

A kiállításhoz kapcsolódóan június 2-án, szombaton, 10 órától Gyöngyfűző workshop-ot szerveznek Daróczi Zsuzsannával, valamint bőrékszerkészítő workshopot Demeter Anitával a Tímárházban.