Szilágyi Imre grafikus műveiből nyílt kiállítás a debreceni Református Kollégiumban

Kultúra

Szilágyi Imre Debrecenben élő és alkotó grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a helyi Református Kollégiumban.

“Szilágyi Imre grafikusművész élettel és lélekkel töltötte meg ezt a termet azzal a 43 rézkarccal és néhány rézlemezzel, amelyeknek ölelése körülvesz bennünket, sokféle életérzést megszólaltatva” – mondta megnyitó beszédében Fekete Károly tiszántúli református püspök.

Hozzátette: Szilágyi Imre bölcs emberként együtt látja és ábrázolja az idő és időtlenség, a fent és lent, a születés és halál, a valóság és a mese, az élő és élettelen, a konkrét és az irracionális, a bujaság és a szemérmesség, a bűn és a tisztaság, a múlt és a jövő, a szent és a profán egyidejűségét és komplexitását.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke lenyűgözőnek nevezte “a légies könnyedség és a cizellált mikrovilág rézbe karcolását”. A püspök szerint Szilágyi Imre grafikái “megszemélyesítik és teremtménytársként kezelik az élővilágot, mintha továbbrajzolná Assisi Szent Ferenc Naphimnuszát életigenléssel és természetszeretettel.

A püspök külön megemlítette Europé nálunk? című grafikáját, amelyen “az istennő, Europé megüli a jellegzetes hortobágyi magyar bikát, amely a Kilenclyukú híd felé tartva dühében egy farokcsapással megugrasztja a Notre-Dame-ot, összerontja az Eiffel-tornyot és a pisai ferde tornyot, és a bika dühösen fúj az istennő szárnyas kolompjának hangjára”.

Szilágyi Imre 1942. február 16-án született Debrecenben. Művészeti tanulmányait a debreceni szabadiskolában, valamint a Medgyessy-stúdióban végezte, tanárai Bíró Lajos, Félegyházi László, Veress Géza és Menyhárt József voltak. 1968-ban Egerben szerzett diplomát a tanárképző főiskolán, itt Blaskó János volt a mestere. Részt vett több hazai és nemzetközi alkotótábor munkájában, alapító tagja a debreceni Ajtósi Dürer Céhnek, a Debreceni Műhely Alkotóközösségnek. Számos kiállítása volt országszerte. Munkássága kötődik Debrecenhez, munkái megtalálhatók a debreceni Déri Múzeumban és a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeumban.

A debreceni Református Kollégiumban most megnyílt kiállítását június végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.