Az Antal-Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjai – Kiállítás és kötetbemutató a MODEM-ben

Kultúra

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból nyílik nagyszabású kiállítás március 10-én 15 órakor a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit munkái a muzeális értékű kollekció legkomplexebb részét képezik – a tárlaton mintegy 280 mű látható majd a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóitól. A legnagyobb magyar képző- és iparművészeti magángyűjteményt többéves projekt keretében szakkatalógusokba is rendezik – az első kötetet március 9-én 16 órakor mutatják be a nagyközönségnek a MODEM-ben.

Hat művész csaknem félezer alkotása katalógusban és csaknem 300 munkája a falakon – az éppen ötven éve formálódó Antal–Lusztig-gyűjtemény feldolgozása kiemelkedő állomáshoz érkezett. A kollekció legkomplexebb részét képező anyagból március 10-től csaknem fél éven át látható rendkívüli összeállítás a MODEM-ben, a megnyitó alkalmára pedig – a Déri Múzeum gondozásában, Debrecen városa támogatásával – megjelenik az első, 600 oldalas reprezentatív kötet is.

A mintegy 500 reprodukciót tartalmazó albumot március 9-én 16 órakor Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere és Nagy T. Katalin kurátor-szerkesztő mutatja be az érdeklődőknek a MODEM-ben. A bemutatót követően Nagy T. Katalin Antal Péter műgyűjtővel beszélget és idézi fel a gyűjtés legemlékezetesebb momentumait, buktatóit. A bemutatón több kötetet is kisorsolunk a helyszínen, sőt a résztvevők bepillanthatnak a szombaton nyíló kiállításba is. A bemutató másnapján, március 10-én 15 órakor nyílik meg a Fátyolsáv fények, csurranó színek című tárlat a MODEM földszintjén. A megnyitón köszöntőt mond Komolay Szabolcs alpolgármester és Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítást megnyitja Antal Péter műgyűjtő és Nagy T. Katalin kurátor, Németh Lajos-díjas művészettörténész. A programban közreműködik Sőrés Ildikó zongoraművész. Mindkét program ingyenes.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény Rómában

Mindezzel párhuzamosan újabb helyszínen is láthatók a nemzetközi jelentőségű kollekció kiemelkedő darabjai. Az éppen 50 éve formálódó gyűjtemény újabb szelete mutatkozik meg márciusban Rómában: Az első lépések címmel az úgynevezett „római iskolások”, a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak munkáiból nyílik kiállítás a nemzeti ünnep alkalmából. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István képei szerepelnek majd – a debreceni MODEM közreműködésével megvalósuló – kiállításon március 16-tól egy hónapon át a Római Magyar Akadémián. A Molnár C. Pál és Pátzay Pál alkotásaival kiegészülő tárlat kurátora Németh Pál.

www.modemart.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.