Díjat kapott a Csokonai Színház előadása

Kultúra

A Csokonai Színház Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadása a Magyar Teátrumi Társaság különdíját nyerte el a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén. A fesztiválon – korosztályi és műfaji megköté­s nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutatnak be. Az elismerést a Jeruzsálem azon törekvésért kapta, hogy egy aktuális társadalmi problémát, a kulturális különbségek mentén szított ellenségeskedést és előítéleteket érzékeny és átélhető módon, hiteles és vonzó színészi játékon keresztül képes a 10-13 éves korosztály felé közvetíteni. A díjjal 100 ezer forint értékű Facebook hirdetési kampányt nyert el a Csokonai Színház.

A budapesti Marczibányi téri Művelődési Központban megrendezett egyhetes szemle felhívására száz előadás nevezett be, amelyek közül a szakmai zsűri huszonegy produkció, köztük a Jeruzsálem meghívására tett javaslatot. A három világvallást és azok konfliktusos történetét bemutató interaktív színházi előadás rendkívül pozitív szakmai visszajelzést kapott a Szemle zsűrijétől. Az október 9-i előadást követő szakmai megbeszélésen a szakmai hozzászólók kiemelték a színészek – Mercs János, Rózsa László és Mészáros Ibolya–  koncentrált, a szerepváltásokban is érzékeny színészi munkáját, a gyerekekkel való kommunikáció árnyaltságát és a bátor témaválasztást. Megerősítették, hogy a három éve útjára indított Csokonai Ifjúsági Program jó úton halad.

Az osztálytermi színházi nevelési előadások sorát 2015-ben a Rómeó és Júlia történetét feldolgozó Verona, 1301 indította el, melyet tavaly követett a most díjazott a Jeruzsálem. A két produkció folyamatosan járja a Hajdú-Bihar megyei oktatási intézményeket, és a decemberi bemutatót követően, hamarosan csatlakozik hozzájuk a környezetvédelem kérdéskörével foglalkozó A kékbolygó története.

Fotó: Máthé András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.