Babaművészeti kiállítás nyílik Debrecenben

Kultúra

A Debrecen finn testvérvárosában, Jyväskyläben élő Arja Jäppinen munkáiból egy babaművészetet bemutató kiállítás nyílik október 2-án, hétfőn, 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Piac u. 22., bejárat a Kossuth u. 1. sz. felől). A Klubteremben Finnország és Jyväskylä kultúrájához és történelméhez kapcsolódó alkotások tekinthető meg.

Köszöntőt mond: Mátrai-Nagy Andrea, a Debreceni Művelődési Központ szakmai osztályvezetője. A kiállítást megnyitja: Éles Bulcsú művésztanár. Közreműködik: Szegedi Szilvia – vers, ének.
Szervezők: Debreceni Magyar-Finn Baráti Kör és a Debreceni Művelődési Központ

Idén száz éves a finn államiság, ennek jegyében programsorozat szerveződik ország- és városszerte, melynek debreceni megvalósításában aktívan rész vesz a Debreceni Magyar-Finn Baráti Kör is. Egyik kiemelt jubileumi rendezvényük a Debrecen testvérvárosában, Jyväskyläben élő finn babakészítő művésznő, Arja Jäppinen bemutatkozó kiállítása. A tárlat egy hazájában és nemzetközileg is jól ismert, de a cívisváros közönsége számára eleddig ismeretlen alkotó műveiből nyújt válogatást, ezzel is emlékezve a finn államiság 100 éves évfordulójára.

A Debrecen finn testvérvárosában, Jyväskyläben élő Arja Jäppinen munkáiból egy babaművészetet bemutató kiállítást állított össze a Debreceni Művelődési Központ részére. A teremben Finnország és Jyväskylä kultúrájához és történelméhez kapcsolódó alkotások láthatók.
A kiállított babák egy része a Finn Babaművészek Szövetségének (www.nukketaiteilijat.org) nagyméretű diorámáiból került most ide.
A népi hagyományokat eleveníti fel például a Köpölyöző asszony és a gazda című alkotás. A köpölyözést száz évvel ezelőtt majdnem minden betegség gyógyítására használták. Bemutatjuk azt is, hogy milyenek voltak az Önkéntes tűzoltók a 20. század elején. A Férfikórus a mai kultúrát és a finnek által nagyon kedvelt kóruséneklést idézi fel. A Csoportképen című alkotás Finnország történelmének jelentős alakjait, többek között Sauli Niinistö köztársasági elnököt mutatja be a portrébabákkal. A kiállításon mintegy ötven baba látható.
A babakészítéshez több különféle szakma elsajátítására van szükség. A babaművész szobrászként formázza meg agyagból a baba fejét és testrészeit. Öntőforma-készítő és öntőmunkás, amikor az öntvényeket állítja elő. Festőként munkál meg minden részt. Fodrászként parókát készít. Varrónőként megtervezi és elkészíti az öltözeteket, cipészként pedig a lábbeliket és táskákat.
Arja Jäppinen realista formavilágát gyakran átszövi a humor. A művésznő jellegzetes markáns stílusa mindig felismerhető, dolgozzék bár bronzzal, fával, papírral, gipsszel, agyaggal vagy gyapjúval.
Arja Jäppinentől sok finn múzeum rendelt és állított ki ember nagyságú figurákat és maketteket.
www.arjajappinen.com

A kiállítás megtekinthető 2017. október 27-ig, hétköznapokon 10-18 óráig a DMK Belvárosi Közösségi Házában.