A MODEM programjai a karneváli héten

Kultúra

Újabb debreceni kötődésű képzőművésznek nyílik kiállítása a MODEM-ben: ezúttal Nagy Gabriella antropomorfizált állatai, síró bárányok és szarvasok, hipnotizőr medve, puska körül forgó nyestek láthatók a művészeti központban a Debrecenben született alkotó tárlatán.

2017. augusztus 16. (szerda), 16 óra
Závada Péter az XY című kiállításon

A több mint két évtizede működő Akkezdet Phiai formáció és a tavaly indult trAnzKaPHka zenei projektek résztvevője az elmúlt években slammerként, költőként és dramaturgként is jelentős eredményeket ért el. Az Y generáció kultikus figurája először próbálja ki magát a tárlatvezető szerepében, mégpedig azon a kiállításon, ahol a fiatal generáció legkarakteresebb formanyelvű lengyel és magyar festői szerepelnek.

2017. augusztus 17. (csütörtök), 17 óra
A végtelenbe és tovább – Nagy Gabriella a MODEM-ben

Iróniával megjelenített repülő bárányok, puska körül forgó nyestek, hipnotizőr medve és síró szarvas – a debreceni születésű festőművész új képein állatokat jelenít meg olyan helyzetekben, amelyek a valóságban sohasem létezhetnek. Szeretettel várunk mindenkit Nagy Gabriella egyéni kiállításának megnyitójára augusztus 17-én 17 órakor a MODEM 2. emeletén. A tárlatot megnyitja: Készman József művészettörténész, közreműködik: Pető Áron gordonkaművész.

2017. augusztus 17–19. (csütörtök–szombat)
Hajdu Szabolcs és Szilágyi Lenke a b24 Galériában

Az új filmes generáció egyik legeredetibb alkotójától, a debreceni születésű Hajdu Szabolcstól játszunk le egy-egy játékfilmet a b24 Galéria udvarán augusztus 17-én (Fehér tenyér), 18-án (Bibliothéque Pascal) és 19-én a napokban elhunyt Vásári József emlékére (Off Hollywood) 21 órától. Az első vetítés előtt, augusztus 17-én 20 órától Hajdu Szabolcs rendezővel és Török-Illyés Orsolya színésszel Valastyán Tamás esztéta beszélget. A vetítési napokon Szilágyi Lenkének a Hajdu-filmek forgatásán készült standfotóiból látható villámtárlat a galéria projekttermében. A programok ingyenesek.

2017. augusztus 20. (vasárnap), 10-18 óra
Díjtalan belépés és kurátori tárlatvezetés augusztus 20-án

Az államalapítás ünnepén a MODEM valamennyi kiállítása ingyenesen tekinthető meg, a szokásos nyitva tartás szerint 10-től 18 óráig: a földszinti térben az Antal–Lusztig-gyűjtemény egy újabb részét bemutató Receptorok, a 2. emeleten az újgenerációs lengyel–magyar festészetből nyújtó válogatás, valamint a debreceni Nagy Gabriella egyéni tárlata látható.
Ezen a napon látható utoljára az XY című kiállítás, amelyen a finisszázs alkalmából 18 órától Kónya Ábel kurátor, a MODEM művészeti vezetője tart tárlatvezetést. A részvétel ingyenes.