A János Vitéz zenés adaptációjának ősbemutatója lesz Debrecenben

Kultúra

Nagyon fontos, hogy olyan ősbemutatók kerülnek évről-évre ebben az együttműködésben a Nagyerdei Szabadtéri nyári, majd ősztől a Csokonai Színház repertoárjába, amely helyi értékekre épül – hangsúlyozta Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője. z Ezüstbojtár zenés játék egy ilyen darab. Külön öröm a színház számára, hogy a társulat legfiatalabb színművésze, Mészáros Ibolya is szerepel a darabban. Tavaly indult útjára a Csokonai Nemzeti Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok együttműködése, amelynek eredményeként bemutattuk a Kőműves Kelemen című rockballadát – emelte ki Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kulturális szakember szerint fontos üzenete ennek a koprodukciós együttműködésnek, hogy olyan klasszikus történetek kerültek-kerülnek fókuszba, amelyek ma is erkölcsi tanulságokat közvetítenek. Az Ezüstbojtár, amely a János Vitéz modern feldolgozása, egy ilyen alkotás. Bejelentette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerületi Központjával együttműködve – az iskolák javaslatai alapján – több gyermek ingyen tekintheti meg a szabadtéri színháznak ezt a műsorát, így a tananyaghoz új élmény is fog kötődni a diákok számára.

A mai világról szól ez a zenés játék, amely egyrészt tiszteleg Petőfi Sándor előtt, másrészt rengeteg dallal és fiataloknak is szóló üzenetekkel teszik még szórakoztatóbbá a produkciót – mondta Jantyik Zsolt Artisjus- és eMeRTon-díjas szövegíró-zeneszerző. A PG Csoport alkotója kiemelte, hogy az Ezüstbojtár írásakor döbbent rá, hogy több mint 170 év telt el az eredeti mű megírása óta, de nem változott semmi. János Vitéz igazi magyar történet, amely során az értékek mellett való elköteleződés egyre fontosabb.

A nagyszínpadra alkalmazott változat Fekete Péter rendezésében lesz látható a Nagyerdei Szabadtéri Színpadán. Mészáros Ibolya, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze elmondta, hogy számára rendkívül inspiráló a PG Csoport tagjaival a közös munka. A fiatal művész elárulta, hogy a színjátszáson és az éneklésen túl még egy artista mutatvánnyal is meglepi a közönséget.

Az Ezüstbojtár ősbemutatója 2017. június 22-én lesz Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadán.