Csikos-est

Csikos-est – A színészt, rendezőt, tanárt köszöntik a Csokonaiban

Kultúra

Csikos Sándort, a nemrég Magyarország Kiváló Művésze díjjal kitüntetett színészt, rendezőt, tanárt köszöntik kollégái, tanítványai, pályatársai május 19- én pénteken, a Csokonai Színház Nagyszínpadán. Csikos Sándor kisebb megszakításokkal 1972-től a debreceni Csokonai Színház tagja. Pályája során több mint kétszáz szerepet játszott el. Megformálta a magyar történelem legkiemelkedőbb személyiségeit István királytól a kálvinista debreceni hősökön át Szabó Magda számos közismert figurájáig.

Az ember tragédiájában több évadon át kimagaslóan alakította Lucifert Debrecenben és a Nemzeti Színházban egyaránt. Emlékezetes rendezéseiből (Szélfútta levél, Dea Debrecen) elevenedik meg egy –egy jelenet az est során, filmbejátszások idézik meg a múltbéli színházi-és filmszerepeket (Széchenyi, Pompás Gedeon).

Csikos Sándor versmondóként egyike hazánk legjelesebbjeinek; a magyar költészet és próza kivételes ismerője és tolmácsolója, így a kitüntetése alkalmából rendezett estén a magyar költészet legkiemelkedőbb alkotásaiból válogat. A sokszínű életút része a tanári hivatás melletti elkötelezettség. A debreceni színész 30 éve adja át tudását az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos növendékeinek. Egykori tanítványai ma már elismert színészek, művészek.