Mesterkurzus: bemutató a Csokonai Színházban

Kultúra

David Pownall Mesterkurzus című daraját mutatja be a Csokonai Színház február 17-én. A darabot Pinczés István rendezi, aki huszonhét évvel ezelőtt Dobák Lívia dramaturggal (világpremierként) már színre vitte az angol író hangjátékát. 

Sztálin, a nagy Szovjetunió teljhatalmú ura Zsdánov kultúrkomisszárral berendelteti a Kremlbe az idős Prokofjevet és az ifjú Sosztakovicsot. A Nyugatot járt világhírű komponistával és az ambiciózus ifjú zsenivel Minden Dolgozók Barátjának és Tanító Mesterének ördögi tervei vannak: megteremteni a nemlétező szocialista realista zenét. A megalázó műhelymunkát Sztálin dirigálja. A két zeneszerző zongorán, és az életével játszik.
Az ötvenes évek szindrómája, a zsdánovi kultúrpolitika a keleti blokk országait is jóvátehetetlenül sújtotta. A művészek fizikai megsemmisítéséig menő terrort Magyarországon is az adminisztratív szellemi terror váltotta föl: a másként gondolkodó alkotókat szilenciumra ítélték, ellehetetlenítették, megbélyegezték, erkölcsi halálra ítélték. Az ’56-os magyar forradalom tüze lángra lobbantotta, de nem tudta az eszmeuralmi rendszer minden kottalapját elégetni.

Sztálin szerepében Szalma Tamást, Prokofjevében Csikos Sándort, Zsdánovéban Jámbor Józsefet, Sosztakovicséban pedig Rózsa Lászlót láthatja majd a közönség.