Hamarosan felállítják Debrecen első utcai könyvszekrényét

Kultúra

Utcai könyvszekrényt állítanak fel hamarosan a debreceni Ady parkban, a Csokonai Színház mögött, ahol a becsületkönyvtár mellett több közösségi program is várja majd az érdeklődőket.

A projekt legfőbb célja az olvasásnépszerűsítés, a környezettudatos szemléletformálás és a közösségfejlesztés.

Az utcai könyvszekrény egy nyitott közösségi könyvespolc, melynek lényege, hogy hozom-viszem alapon kötetlenül cserélhessenek olvasmányokat a város lakói, és így egy közösségi tér, vagyis találkozási pont jöhessen létre, ahol az olvasott élményeket át lehet beszélni. Mindezen túl felolvasóesteknek, akusztikus koncerteknek vagy vetítéseknek is helyet ad majd az új, utcai könyves bútor környéke.

Az önkormányzat a jövő évi költségvetésben egymillió forinttal fogja támogatni a könyvespolc felállítását, amelyről a város alpolgármestere, Széles Diána elmondta: az ilyen civil kezdeményezések segítenek abban, hogy Debrecen Európa Kulturális fővárosává váljon. A polcok feltöltésében a Méliusz Juhász Péter Könyvtár is segíteni fog.

A szomszédos országokban Bécsben, Kassán és Nagyváradon, Magyarországon pedig Budapesten több helyen találhatóak utcai könyvszekrények, emellett még Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Kecskeméten és Zalaegerszegen is.

A tervek szerint 2017 tavaszától lehet használni a könyvszekrényt.