Képzőművészeti pályázat fiataloknak

Kultúra

A Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – pályázatot hirdet a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra.  A csaknem negyedévszázados múltra visszatekintő pályázattal segíteni szeretnénk a népművészeti hagyományok továbbéltetését, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kívánunk teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

Az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő,  25 évnél nem idősebb fiatalok, általános és középiskolás diákok – a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített – alkotásait várjuk.

A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás, stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek.

Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be.

Nevezési díj nincs.

A pályázat díjazása:

Korosztályok:

Gyermek kategória I.: 6–10 év közötti korosztály

Gyermek kategória II.: 11–14 év közötti korosztály

Ifjúsági kategória 15–25 év közötti korosztály

 

A régiókba érkezett pályamunkákat szakmai zsűri értékeli. A Debrecenben megrendezendő „Gyermek és Ifjú Kézművesek Országos Kiállításán” a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III.  és különdíjat adományoz.

A pályázaton való részvétel feltétele a www.debrecenimuvkozpont.hu honlapon található jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2016. december 15 –ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak.

 

A pályamunkákon szerepeltetni kell:

Iskola, intézmény és az egyén vagy csoport nevét, címét, az alkotó (alkotók) életkorát, az alkotás becsült értékét, a felkészítő tanár vagy mester nevét és címét.

A legjobb alkotások jutnak tovább a „Gyermek és Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására”, 2017. november 10.–december 2., melynek helyszíne a Debreceni Művelődési Központ (Debrecen, Piac u. 22.).