Pinczési Judit költőről nevezik el a Debreceni Irodalom Háza előadótermét

Kultúra

A Debreceni Irodalmi Napok zárónapján, csütörtök este a fiatalon, 1982-ben elhunyt Pinczési Judit költőről nevezik el a Debreceni Irodalom Háza előadótermét – közölték a szervezők.

Az idén a siker volt a témája a november 13. és 17. között zajló rendezvénynek: egyebek mellett A siker itthon és külföldön címmel tartottak panelbeszélgetést a Kölcsey Központban, de ugyanott teltház fogadta a Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés András, Dés László és Lukács Miklós közreműködésével megtartott Radnóti-estet – mondta el Bódor Edit, a házigazda Főnix Rendezvényszervező Kht. igazgatója.

A hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezték az Alföld-díjasok estjét. Az Alföld folyóiratban közzétett publikációkért ebben az évben Bényei Péter irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, Csehy Zoltán költő, műfordító, irodalomtörténész és Molnár Gábor Tamás irodalomtörténész, kritikus vehette át a díjat Szirák Pétertől, az Alföld folyóirat főszerkesztőjétől.

Pinczési Judit 1947-ben született Debrecenben, 1975-ben az ELTE olasz szakán szerzett diplomát, majd a Magyar Rádió külső munkatársaként dolgozott. Költészetét tragikus színezet, ugyanakkor könnyed játékosság jellemezte. Induláskor vakmerő nyelvi fordulatok, formabravúrok keveredtek az összefüggéseket láttató magabiztos versekkel. Költészetének alapvonásait élete végéig megőrizte, bár lírája mélyült és egyszerűsödött, hangja egyre komorabb lett. Művei: Szelídített tenger, Kehely, Lombja van a csöndnek.