A helyi zsidóság történetét feldolgozó dokumentumfilmet mutattak be Debrecenben

Kultúra

Akik lelke megmaradt a hitben címmel a debreceni zsidóság történetét feldolgozó dokumentumfilmet mutattak be vasárnap a hajdú-bihari megyeszékhelyen, a Pásti utcai zsinagógában. A filmet a debreceni önkormányzat megbízásából a helyi városi televízió készítette.

A film ünnepi bemutatóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kiemelte: a holokauszt-túlélők hiteles visszaemlékezései olyan bizonyítékok, amelyek akkor is tanúskodnak arról, mi történt, amikor már nem lesznek közöttünk.

Az államtitkár párhuzamot vonva a mai helyzettel kijelentette: Európa rengeteg borzalmat túlélve vált olyan kontinensé, ahol egyetemesen vallott érték az élet tisztelete és szeretete.
“Az életé, amelyben nem teszünk különbséget zsidó, keresztény és muzulmán között” – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint ma Európa országaiban “él egy kis félelem”, miként tudunk szembenézni azokkal, akiknek Európa ebben a formájában nem érték. Ilyenkor össze kell kapaszkodni, és azt kell mondani: “az emberiességünk nem egyenlő a gyengeséggel, ha a segítségünket kéred, tartsd tiszteletben az általunk vallott értékeket”.

Hozzátette: a cinikusok ma összekeverik az önvédelmet az embertelenséggel, pedig a borzalmakból meg kellett tanulni, hogy nincs kompromisszum.

“Nem köthetünk kompromisszumot akkor sem, ha fenyegetnek bennünket, akkor sem, ha kigúnyolnak. Ha feladjuk azt, amit értéknek tekintünk, hátat fordítunk azoknak, aki ezekért az értékekért életükkel fizettek” – mondta Csepreghy Nándor.

Papp László, Debrecen polgármestere a város története sötét korszakának nevezte a holokauszt időszakát, amelynek hatezer helyi zsidó esett áldozatául.

Emléküket őrzi a Pásti utcai zsinagóga udvarán felállított emlékfal – tette hozzá a polgármester megjegyezve: Debrecennek morális kötelessége áldozni arra, hogy ezeket az emlékeket megőrizze.

Debrecen mindig előtérbe helyezte az egyházakkal fenntartott jó kapcsolatot, így válhatott mára az ország spirituális fővárosává – hangoztatta Papp László.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke felidézte, hogy azon zsidó emberek egy része, aki holokauszt-túlélőként visszatért Debrecenbe, később elhagyta az országot, másik részük új közösséget alakított, s ma már ismét van jövője a város zsidóságának.
Vojtkó Ferenc, a Debreceni Városi Televízió munkatársa, a film rendezője a bemutató után az MTI tudósítójának elmondta: tizennyolc egykori debreceni holokauszt-túlélőt kerestek meg a világ több pontján, és az ő visszaemlékezéseik alapján, az általuk rendelkezésre bocsátott dokumentumokat felhasználva készítették el a több mint 50 perces dokumentumfilmet.

A film egészen 1840-ig visszatekintve dolgozza fel a debreceni zsidóság történetét – tette hozzá.