Ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiája kezdődik Debrecenben

Kultúra

Pénteken kezdődik az ifjú zeneművészek nemzetközi nyári akadémiája Debrecenben, a mesterkurzuson 16 országból több mint 200 résztvevőre számítanak a szervezők.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettes a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézmény immár 16. alkalommal nyújt a fiatal zeneművészeknek lehetőséget arra, hogy egymásnak és Debrecen közönségének megmutathassák tehetségüket.

Duffek Mihály dékán a július 24-ig tartó nyári akadémiáról elmondta, hogy a magyar növendékeken kívül érkeznek spanyol, amerikai, finn, japán, kínai, tajvani, szlovák, portugál, olasz, francia hallgatók is, akik 13 mesterkurzuson mélyíthetik el tudásukat.

A nyári akadémia egyik különlegessége lesz a Petrovics Emil Énekverseny, amelyen a kortárs énekirodalom remekeit szólaltatják meg a fiatalok.

Az akadémia a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével zárul a Kölcsey Központban, Vásáry Tamás vezetésével és Bolyky Zoltán fiatal karmester segédletével – részletezte a dékán.

Váradi Judit dékánhelyettes, a nyári akadémia művészeti titkára a kéthetes kurzusról elmondta: a napközbeni kurzusokat Zenés esték a Nagyerdőn címmel ingyenes koncertek zárják az egyetem Liszt Ferenc Termében.

A nyitónapon, július 15-én kiállítás nyílik Szigeti Tamás fotóiból, amelyeken egykori és mai zenészek arcképei láthatók.