Évadzáró a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban

Kultúra

“Fárasztó, de csodálatos évad van mögöttünk” – e szavakkal zárta be a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 150., jubileumi évadát Ráckevei Anna igazgató vasárnap.

A 2015/2016-os évadban több mint 370 előadást tartottak, a nézőszám meghaladta a 90 ezret, a bérletesek száma pedig meghaladta a 13 ezret – sorolta az igazgató.

Ráckevei Anna arról is beszélt, hogy ma sokan megkérdőjelezik a kőszínház létjogosultságát, többen a mobil társulatokat tekintik a jövő megoldásának. A Csokonai Színház igazgatója ezzel szemben annak a meggyőződésének adott hangot, hogy “a magyar színházművészet komoly vívmánya a társulati lét, amely ízlésformáló erő és még mindig erősebb a közművelődési, mint a show-biznisz szerepe”.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a társulat munkájáról. Beszélt arról, hogy a kormány ötmilliárd forintot biztosít a Csokonai Színház épületének felújítására, a tervezési munkák már megkezdődtek.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a rendelkezésükre áll az európai uniós támogatás a Latinovits Színház befejezéséhez.

Komolay Szabolcs kitért arra, hogy Debrecen megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címet, a munkában számítanak a színház társulatára.
A társulati ülésen kiosztották az idei évad díjait.