Egy Csontváry-kiállítás képei – virtuális tárlatvezetés a DMK Belvárosi Közösségi Házban

Kultúra

Az utóbbi ötven év egyik legjelentősebb hazai képzőművészeti kiállítását rendezték meg a Budai Várban, a volt Honvéd Főparancsnokság felújított épülettöredékében. Csontváry száz festményét láthatta együtt az érdeklődő közönség. A tárlatot közel százezren nézték meg, ami szinte példátlan képzőművészeti kiállítás esetében. Sokan így sem jutottak el a féléves nyitvatartási idő alatt a kiállításra, ezért felmerült, hogy érdemes volna az ország második legnagyobb városában egy virtuális tárlatvezetést tartani az egyik legjelentősebb magyar festőművész életmű-kiállítása kapcsán.

Ezért a Debreceni Néri Szent Fülöp Alapítvány és a Debreceni Művelődési Központ virtuális tárlatvezetést szervez május 21-én, szombaton, 14-től 20.30-iga Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében (Kossuth u. 1.).

A délután és este során elhangzó két előadáson Makoldi Sándor festőművész és Szántai Lajos művelődéskutató két különböző nézőpontú elemzését nyújtja a rendkívüli Csontváry-életműnek, a kiállításon készült fotóreprodukciók alapján.

Makoldi Sándor festőművész, ny. főiskolai tanár már a hetvenes évek végén publikált egy izgalmas Csontváry műelemzést a Művészet folyóiratban, a Csontváry-számban. Festészetének egyik meghatározó ihlető forrása a nagy magyar festőgéniusz művészete.  

Szántai Lajos magyarság- és művelődéskutató évtizedek óta kutatja a mitikus történelem és a lineáris történelem belső összefüggéseit, jelen esetben főként Csontváry mitikus történelemszemlélete kerül az elemzés-értelmezés fókuszába.

A virtuális tárlatvezetésre támogatói jegyek válthatók elővételben a Harmóniaházban (Széchenyi u. 42.) 1000 Ft-os, a helyszínen 1500 Ft-os áron.