Telt házas előadás egy befolyásos vidéki polgármesterről és az ő csalfa, leszbikus feleségéről

Kultúra

A Debreceni Nyári Színházi Estéken is rendszeresen vendégszereplő budapesti Katona József Színház érdekes Puccini-átirattal rukkolt elő.

Pintér Béla A köpeny című operát hallgatva kapott ihletet, hogy dramatizálja és színpadra vigye a történetet. A Katona József Színházban most bemutatott A bajnok című színdarabnak így az operához nem sok köze van, a régóta pletykált polgármester-leszbikus feleség-sportolónő szerelmi háromszög magas színvonalú, szórakoztató megelevenítése lett.

A féltékenységi dráma központi szála az a pletyka, mely szerint egy sikeres és befolyásos vidéki polgármester magánélete romokban hever. Felesége leszbikus lett, és egy olimpiai bajnokkal szűrte össze a levet.

11313079_396115_f78910d52f9cbfd52a16f563370cdb0f_wm

Mindenki ismert valakit, akinek van olyan ismerőse, aki látta már őket együtt, vagy közvetett módon tanúja volt annak, hogy a két hölgy valóban egy párt alkot. A politikai ellenfelek számára igazi ütőkártya lehet egy leszbikus feleség, nem csoda, hogy az ügyet igyekeznek minden erejükkel titkolni.

Az Indexen olvasható az opera rövid cselekményvázlata:

A választások estéjén vagyunk, amikor Attilát (Nagy Ervin), a népszerű politikust immár hetedszer választják meg Verőcsény polgármesterévé. Az este úgy zajlik, ahogy elképzeljük: mindenki ünnepel körülötte, hiszen az ellenzék „nem áraszthatja el szennyel a várost”, érkezik a polgármester házába a tévéstáb a szorgosan alákérdező riporterleánnyal (Pálmai Anna), a kampányfőnök (Bezerédi Zoltán) pedig ezres fordulatszámmal pörög még mindig, és sorolja a másnapi teendőket.

Ám ez csak a felszín, a látszat, a valóságban eléggé feszült mindenki a csinos polgármesterné, Margit (Rezes Judit) és a város által támogatott, szándékosan fiúsan viselkedő kick-box olimpiai bajnoknő, Julcsi (Jordán Adél) kapcsolata miatt.
A mindent a felügyelete alatt tartó kampányfőnök, a város agytrösztje, Józsika le is teremti a kerti padon iszogató Margitot, hogy nem szabad ám Julcsival mutatkoznia, és igen nagy hiba volt például, hogy a múltkor együtt mentek színházba Pestre. Ő a város first lady-je, veszélybe sodorja a férje politikai karrierjét, nem mehet ez így tovább. A nő láthatóan tesz az egészre, ám kisfiuk miatt kitart a polgármester mellett, bár egyre kevésbé bírja, hogy a férfi iszik, kokózik, és folyton megcsalja.

A bajnok, a Katona József Színház bemutatója, rendezte: Pintér Béla. 1 óra 15 perc, szünet nélkül.

KÖVETKEZŐ ELŐADÁSOK (mind teltházas)

március 19., szombat
március 20., vasárnap
március 23., szerda
március 25., péntek
április 3., vasárnap
április 8., péntek
április 9., szombat
április 13., szerda
április 22., péntek
május 1., vasárnap
május 7., szombat
május 12., csütörtök