Ötvenedik jubileumi festmény- és műtárgyárverés a debreceni Villás Galériában

Kultúra

Ötvenedik, jubileumi festmény- és műtárgyárverését tartja december 5-én a debreceni Villás Galéria és Aukciósház – közölték galéria tulajdonosai szerdán sajtótájékoztatón.

Villás János és Villásné Bagdi Ilona emlékeztettek rá: a Villás Galéria vidéken szinte az egyedüli aukciósház, a műkereskedelemben 31 éve, az aukciók terén pedig 23 éve vannak jelen.

Galériájukat 1999. február 1-jén nyitották meg az egykori Péterfia utca serházban, és abban az évben április 16-án tartották az első aukciót. Azóta mintegy 20 ezer tételt árvereztek el. A hazaiak mellett egyre több vásárlójuk van az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Olaszországból, Ausztriából, Szlovákiából, Svédországból, Romániából, és Franciaországból – sorolták a tulajdonosok.

A legmagasabb leütési ár eddig tízmillió forint volt, amelyet Mednyánszky László Tátrai táj című festményéért fizettek.

Villás János elmondta: az 50. jubileumi festmény- és műtárgyárverést december 5-én 15 órától rendezik. Az aukción 205 tételre lehet licitálni: 103 festményre és 102 darab műtárgyra. A festmények főleg 19. és 20. századi festők alkotásai,a műtárgyak között pedig antik ezüst dísztárgyak, Fischer és Zsolnay porcelánfajanszok, bútorok és szobrok találhatóak.

A 103 festmény és 102 műtárgy kikiáltási ára összesen több mint 47 millió forint. Az aukción mások mellett Aba-Novák Vilmos, Böhm Pál, Czóbel Béla, Csernus Tibor, Deák-Ébner Lajos, Egry József, Glatz Oszkár, ifj. Markó Károly, Iványi Grünwald Béla, Kádár Béla, Kéméndy Jenő, Kern (Hermann) Ármin, Mednyánszky László, Mészöly Géza, Molnár-C. Pál, Munkácsy Mihály, Nagy Oszkár, Pataky László, Reigl Judit, Székely Bertalan, Szőnyi István, Thorma János, Ujházy Ferenc és az egykori debreceni festőművész, Holló László műveire licitálhatnak az érdeklődők.