Sipos Zsófia festményeiből nyílik kiállítás Debrecenben

Kultúra

2015. november 19-én (csütörtök) 17 órakor a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében lesz
Sipos Zsófia festőművész ÉVSZAKOK című 85. születésnapi jubileumi kiállításának megnyitója.Köszöntőt mond Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere és dr. Vitéz Ferenc irodalmár, főiskolai docens.

A kiállítást megnyitja Erdei Sándor költő, újságíró.

A megnyitón közreműködik a Flautando Trió.

***

Háttér-információ:

Sipos Zsófia művészete természetábrázoló festészet, a vidéki élet szépségeinek megörökítője. A Felső-Tiszavidék és a Zemplén falvai, növényvilága motívumait jeleníti meg, finoman megmunkált képein. Valamennyi alkotása pasztell technikával készült.
Életét számos drámai fordulat kísérte. Hiába vették fel az Iparművészeti Főiskolára, az 50-es évek ínséges időiben nem tudta elkezdeni tanulmányait, de később Félegyházi László és Bíró Lajos vezetésével a Medgyessy Ferenc Körben elsajátíthatta a képzőművészet alapjait. Alapító tagja a Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábornak és a Pasztellfestők Egyesületének.

Díjak, elismerések:
1978: Debrecen város művészeti ösztöndíj; Krúdy Emlékpályázat II. díja;
1982: Hajdú-Bihar megye SZMT ÜT díja;
1984: Országos Jubileumi Tárlat nívódíja, Debrecen;
1990: Szolnoki Képzőművészeti Triennálé különdíja;
1991: Országos Nyári Tárlat fődíja, Debrecen;
1994: Hatvani Tájképfestészeti Biennálé fődíja, aranydiploma;
1995: 42. Vásárhelyi Őszi Tárlat munkajutalma; Tavaszi Tárlat nívódíja;
2001: Debrecen város művészeti díja.

A művésznő így vall jubileumi kiállításáról:

„Különös érzés ejti rabul az embert, amikor szembesül azzal a ténnyel, hogy lezárult alkotói korszaka. Emlékezzünk a kezdetekre, majd az azt követő évekre. A hatvanas évek közepén kerültem a Felső-Tiszavidékre, a szatmár-beregi tájra. A nyarakat itt töltöttem, s a látottak kifogyhatatlan témát szolgáltattak a képeimhez. Később látogattam el szülőfalumba, a zempléni Hidasnémetibe, ahol felejthetetlen nyarakat töltöttem, újabb képeket készítve. (…) Napjaimat a lakásban töltöm, képzeletemet az évszakok látványvilága foglalja le, így kezdtem ezen a témán dolgozni. (…) Kérem, fogadják szívesen emlékeim és képzeletem általam megörökített, s Önök elé tárt képeit.” Sipos Zsófia

A 2015. november 21-22-én megrendezett Csokoládé Napok és Wedding Show idején a kiállítás látogatható, azonban kizárólag az említett rendezvényre érvényes belépőjegy (felnőtt: 1 500 Ft, diák/nyugdíjas: 1 300 Ft) vásárlása ellenében.

A két nap kivételével december 13-ig a kiállítás ingyenesen látogatható naponta 9-től 18 óráig.