Jimi Hendrix szelleme lebegett Debrecen fölött

Kultúra

Telt házas, óriási hangulatú koncert volt! Halper László és zenekara ezen az estén is nagy sikerrel teljesítette nemes misszióját, Jimi Hendrix zenéjét jazzbe oltva világszínvonalon elvinni a közönségnek.

A Halper-Hendrix Experiment nevű formáció Jimi Hendrix számait játssza jazzes felfogásban. A zenekar zenéje a Band of Gypsys Reincarnation nevű zenekar zenéjére épül, amely 2010-ben Jimi Hendrix halálának 40. évfordulójára CD-t jelentetett meg „40 Years After” címmel,  melyen 4 számban Randy Brecker is közreműködött. A lemez a Downbeat Magazinban a lehetséges 5-ből 4-pontos kritikát kapott, és az All About Jazz portál is elismerően írt róla.

A CD anyaga 2012. október 27-én, a MÜPA nagytermében tartott teltházas koncert keretében került bemutatásra, amely egyben Jimi Hendrix 70. születésnapja előtt is tisztelgett. A koncerten a  ritmusszekciót két világhírű muzsikus Steve Gadd (dob) és Eddie Gomez (bőgő) alkotta. Ennek a koncertnek a hanganyaga 2013. november 27-én, Jimi Hendrix születésnapján jelent meg “Electric Angelland” címmel.

A SIKK-ben tartott koncerten a két említett CD anyagából játszott a zenekar.

Halper László: Mindig nagy öröm Debrecenben játszani, hiszen ez hagyományosan Magyarország egyik jazzközpontja. Legutóbb 2009-ben jártam itt a Jazznapokon az akkori Hendrix-jazz zenekarommal, a  Band of Gypsys Reincarnation-nel. A mostani koncert színhelye a Sikk egy nagyon hangulatos klub, ahol nagyon érdeklődő és zeneértő közönség előtt játszhattunk. Ez garantálta számunkra, hogy ismét egy jó hangulatú koncertünk legyen Debrecenben. Ez a város abból a szempontból is speciális számomra, hogy a Fender Jazzmaster gitárom egyik előző tulajdonosa a Panta Rhei együttes gitárosa – a város szülötte –  Szalay Sándor volt.

Kosztyu Zsolt: majdnem napra pontosan 30 év után játszott koncerten Debrecenben. Gimnáziumi és egyetemi évei alatt több debreceni zenekarban játszott barátaival, először country zenét (mandolin, basszusgitár, szájharmonika), majd rockot (basszusgitár).

 

jazzma.hu