A debreceni betlehemes találkozó a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatai között

Kultúra

A debreceni közgyűlés – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, volt debreceni színidirektor és Jantyik Zsolt javaslatára – kezdeményezte a nemzetközi betlehemes találkozó felvételét a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe.Az elmúlt 25 évben csaknem 200 Kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását, mintegy 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány megjelentetését és három konferencia megrendezését tette lehetővé a debreceni nemzetközi betlehemes találkozó – mondta a Debreceni Művelődési Központ (DMK) igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy a találkozó bekerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok regiszterébe.

Jantyik Zsolt kiemelte, hogy a nemzetközi betlehemes találkozó a DMK meghatározó nagyrendezvénye, zászlóshajója immár tíz esztendeje. “A rendezvény jól reprezentálja intézményünk értékorientációját, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés iránti elkötelezettségét” – tette hozzá.

A debreceni közgyűlés – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, volt debreceni színidirektor és Jantyik Zsolt javaslatára – kezdeményezte a nemzetközi betlehemes találkozó felvételét a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe.

Az elmúlt két és fél évben lefolytatott szakmai egyeztetések után a jelölést előkészítő munkacsoport a Hagyományok Háza közreműködésével elkészítette a jelölő dokumentumot, amelyet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága bírált el.

Jantyik Zsolt szerint a bizottság döntése nyomán egy újabb, a magyar táncházmódszerhez mérhető mintaértékű programmal, jó gyakorlattal gazdagodott a nyilvántartás.
A döntés hatása elsősorban a határainkon túl működő hagyományőrző közösségek életében lehet majd meghatározó, lendületet adhat az átörökítési gyakorlatot biztosító helyi, regionális találkozók létrejöttének, megerősödésének – magyarázta a szakember.

A betlehemes találkozók Debrecen város közművelődésében is igen fontos szerepet töltenek be: a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány város környéki településen is fellépnek a játszók, általuk évente mintegy tízezer ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal – mutatott rá Jantyik Zsolt.

A jó megőrzési gyakorlatok regiszterében a betlehemes találkozó és a táncházmódszer mellett szerepel még a Kassai-féle lovasíjász módszer, valamint a balatonendrédi vert csipke hagyományának megőrzése az iskolai oktatásban.