Klasszikus gitárosok fesztiválja Debrecenben

Kultúra

Több mint negyven fiatal vesz részt idén a klasszikus gitárosok debreceni találkozóján, amelyet péntektől rendez meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Canticum Novum Alapítvány – közölte a találkozó művészeti vezetője az MTI-vel.

Adrovicz István gitárművész tájékoztatása szerint a résztvevők között lesznek teljesen kezdő gitárosok, zeneiskolás, szakközépiskolás fiatalok és egyetemisták egyaránt.
Az augusztus 16-ig tartó programban egyéni hangszeres kurzusok, előadások, kamarazenei órák és hangversenyek is szerepelnek. Mindezek mellett különleges gitárverseny is színesíti a találkozót.

Utóbbi kapcsán Adrovicz István kiemelte: Európában egyedülálló módon a debreceni klasszikus gitárosok fesztiváljára neves zeneszerzők komponálnak műveket, amelyek a gitárversenyen kapnak először nyilvánosságot.

A hallgatóknak a fesztivál ideje alatt kell a darabokat megtanulniuk, ezúttal Vajda János és Kósa Gábor egy-egy művét. A versenyprogramban emellett egy szabadon választott művet is be kell mutatniuk a gitárosoknak – tette hozzá a művészeti vezető.

A fesztivál résztvevői esténként több nyilvános koncertet is adnak a zeneművészeti kar hangversenytermében. A találkozó záró eseménye is egy nyilvános koncert, amelyet a diákokból álló, négyszólamú gitárzenekar ad a debreceni Svetits katolikus iskola kápolnájában. A hangversenyeket díjtalanul látogathatják az érdeklődők.