Megkezdődött a IX. Deszka Fesztivál Debrecenben

Kultúra

A debreceni Csokonai Színházban megkezdődött hétfő este a IX. Deszka Fesztivál, a kortárs magyar dráma egyik legjelentősebb fesztiválja.

A város kultúráért felelős alpolgármestere a megnyitón emlékeztetett arra, hogy Debrecen nagy színházi múlttal rendelkezik, “bizonyíték erre az, hogy már a 150. olyan évad megünneplésére készülnek, amelyet kőszínházban játszik a társulat”.

Komolay Szabolcs elmondta, 65 előadásból választották ki azt a húszat, amelyet a Deszka Fesztiválon láthat a közönség, a szerzők neve garancia arra, hogy remek hazai és határon túli előadásokat vonultatnak fel.

Az alpolgármester felelevenítette, hogy annak érdekében, hogy minél több látogatót vonzzanak, öt évvel ezelőtt létrehozták a GÖRDESZKÁT, amelynek keretében a legkiválóbb ifjúsági tárgyú előadásokat mutatják be a Vojtina Bábszínházban.

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója a megnyitón elmondta: a kilenc évvel ezelőtt megálmodott kortárs drámafesztivál idei különlegességét az adja, hogy a nyitó est programján filmvetítés szerepel: A szarvassá változott fiú című alkotást tűzték műsorra. A 2014-es filmet Vidnyánszky Attila rendezte, a főszerepet Trill Zsolt játssza.

Az egy hétig tartó fesztiválon fellépői között van a Varsói Drámai Színház, amely Spiró György Az imposztor című darabját adja elő Máté Gábor rendezésében. Rajtuk kívül öt vidéki, hat budapesti és négy határon túli színházból érkeznek még fellépők. A Csokonai Színház négy darabját mutatja be – sorolta Ráckevei Anna.

Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre is sor kerül. A fesztivál vasárnap a Budapest Bár koncertjével zárul.