Birkás Ákos tárlata a MODEM-ben

Kultúra

Először mutatkozik be alkotásaival a debreceni MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központban Birkás Ákos, az egyik legjelentősebb, nemzetközi hírű magyar képzőművész – jelentette be Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója, a kiállítás kurátora a tárlat pénteki sajtóbejárásán.

A szombaton megnyíló debreceni tárlat Birkás Ákosnak a budapesti Ludwig Múzeumban megrendezett retrospektív kiállítása óta eltelt nyolc év műveiből áll – tette hozzá.
Kukla Krisztián a sajtóbejáráson kiemelte: a figuratív festészet új irányzatait felvonultató Alkony után két évvel a műfajnak egy nagyszabású egyéni kiállítást szentelünk, amely szervesen illeszkedik a legjelentősebb kortárs magyar képzőművészeket bemutató tárlatok sorába.

A figuratív festészet a kortárs művészet közegében érdekes helyzetben van: egyrészt régóta temetik, másrészt elképesztően nagy számban művelik. Birkás Ákos művészete egyszerre szól az ínyenceknek és érint meg szinte mindenkit – magyarázta a kurátor.
Ismertetése szerint Birkás Ákos képzőművész csaknem 20 évig élt Németországban, de a mai napig is dolgozik külföldi galériákkal, ezért sok képe külföldi gyűjteményekben található.
Birkás Ákos elmondta: az itt látható festmények mintegy 70 százalékát még sohasem állították ki Magyarországon. A MODEM-nek köszönhetően most haza lehetett hozni ezeket a képeket.

A sajtóbejáráson kiderült az is, hogy a kiállítás címe, A festő dolga, egyfelől a hagyományosan erősen misztifikált műtermi munkára, azaz a mesterségbeli, “céhes” tradícióra utal, másfelől a festészet művelőjének általános szerepfelfogására kérdez rá. Birkás szerint “a festő egyik dolga az, hogy fessen, a másik, hogy odafigyeljen a világra.”
Birkás Ákosnak az elmúlt nyolc évben tizenkét kisebb egyéni tárlata volt budapesti, bécsi, berlini, lipcsei, párizsi és new yorki galériákban. A debreceni nagyszabású kiállítás átfogóan, három tematikus szekcióra bontva mutatja be a művész állandó dinamikában lévő legutóbbi alkotói periódusát, azokat a képeit, amelyek kezdetben sokaknak meglepetést, sőt megrökönyödést okoztak.

A sajtófotókat alapul vevő, majd a kép és szöveg viszonyát boncolgató festmények, az utóbbi időszak a keresztény ikonográfiát is megidéző művei, valamint a legfrissebb, a finom festésmóddal is szakítani látszó alkotások az esztétikum és a politikum kérdéseit járják körül – elemezte a kurátor.

A festő dolga című kiállítást szombaton Nádasdy Ádám költő, műfordító nyitja meg, a tárlatot 2015 február 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni MODEM-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.