Kihajtási ünnep a Hortobágyon

Hortobágyi kihajtási ünnep 2024 – itt a részletes program

Helyi hírek

Április 27-én lesz a Hortobágy egyik leginkább várt és leglátványosabb rendezvénye, a Szent György naphoz köthető kihajtási ünnep. Az ingyenes programok egész nap tartanak majd. A helyszín ezúttal a vásártér felújítása miatt a Mátai Ménes telephelye lesz.

Ingyenes buszjárat is lesz

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a tavalyi Behajtáshoz hasonlóan most is ingyenes buszjárat fog közlekedni az április 27-i rendezvény alatt! A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság buszai fognak járni a
VASÚTÁLLOMÁS – HORTOBÁGY INFÓ (körszín) – MÁTAI MÉNES
útvonalon reggel 9 órától délután 6 óráig!
Aki tömegközlekedéssel érkezik így kényelmesen el tud jutni a rendezvény helyszínére, valamint onnan vissza!
Akik autóval jönnek a Kihajtási ünnepségre, azoknak pedig ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk a Mátai Ménes területén, a tegnap megosztott térképen látható helyen

– írta Facebook-oldalán a Hortobágyi Nonprofit Kft.

Programok:

09:30 – 10:00 – Renyhe ménes kihajtása a pusztára
10:00 – 13:00 – Világörökségi nap – családi programok
14:00 – 15:30 – Szent György-napi kihajtási ünnep
16:00 – 17:00 – Csík János és a Mezzo koncertje

Egész nap:

– Kézműves vásár
– Vármegye kóstolgató – megyei ízek utcája
– Természetismereti és népi játékok
– Lovas bemutatók

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is az április 24-ei György napjához kötötte: az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről a nyári legelőkre és történt a pásztorok megfogadása is. Bár a természet az elmúlt években rácáfolni látszik ezen több évszázados ritmusra, az ország egyik leginkább hagyományőrző térségében, a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon nincs ez másképp az idei évben sem.

Az április 27-ei kihajtási ünnepen, a Mátai Ménesben délelőtt 09:30-tól egész napos programkavalkáddal várják a vendégeket. A nap a renyhe ménes pusztára való kihajtásával veszi kezdetét, majd a fogadóépület előtti téren a Hortobágyi Nemzeti Park családi programjai – bábszínházas és gólyalábas előadások, természetismereti és népi játékok, kézműves foglalkozások – várják az érdeklődőket a délelőtt folyamán. 14 órától a kihajtási ünnepen bevonuló pásztorok, csergető csikósok, hatökrös és népies fogatok, az Arénában vágtató pusztaötös látványa feledhetetlen élményt nyújt. 16 órától Csík János és a Mezzo Zenekar koncertje zárja a napot. Az egész napos kézműves vásárban helyi kézműves termékeket vásárolhatnak az érdeklődők.

Az idei esemény kuriózumaként Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a „Vármegye kóstolgató” elnevezésű gasztronómiai rendezvénye keretében a vármegyei ízek utcájában 17 település helyi és tájjellegű speciális ételeivel – kóstoltató keretében – ismerteti meg a látogatókat.

Kapcsolódó:

Marhák és politikusok is felbukkantak a kihajtási ünnepen Hajdúnánáson

Kihajtották az állatokat a Hortobágyra