Bölcsődék napja flashmob Debrecenben

Villámcsődülettel emlékeztek meg a bölcsődék napjáról Debrecenben

Helyi hírek

A bölcsődék napjának megünneplése és a zenei nevelés fontosságára való figyelemfelhívás jegyében rendezett flashmobot Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye a Dósa nádor téren 2024. április 22-én. 2010-ben április 21-ét annak emlékére nyilvánították a bölcsődék napjává, hogy 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje Pesten.

A villámcsődülettel a bölcsődék napjának megünneplésén túl az intézmény azért szeretné felhívni a figyelmet a zenei nevelés fontosságára, mert az kiveszőben van a családok és a nevelési intézmények életéből. Ennek a figyelemfelhívó szándéknak a jegyében a résztvevők – összesen több mint 300-an – a tér különböző pontjairól indulva gyűltek össze, majd közösen gyermek- és népdalokat, Debrecen városához köthető dalokat énekeltek, melyek előadásában a Harmónia bölcsődei kórus tagjai is segédkeztek.

A debreceni bölcsődékben nagyon figyelnek arra, hogy a gyerekek mindennap halljanak éneket, mondókát a kisgyermeknevelőktől, és arra is, hogy a szakemberek újabb és újabb generációja is folyamatosan örökítse át azt a tudásanyagot, amivel a jelenlegiek rendelkeznek az ölbeli játékok és gyermekdalok vonatkozásában. Céljuk, hogy megérezzék a fiatalabb pályakezdő kollégák is, milyen egy nagy közösségben énekelni, milyen hatással van az érzelmekre, hisz ők már kevesebb ilyen élményben részesültek, mint a korábbi generációk tagjai.

A közös éneklés végén Papné Gyöngyösi Katalin, Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézményének vezetője elmondta, hogy mind a 13 debreceni önkormányzati fenntartású bölcsőde dolgozói – kisgyermeknevelők, dajkák, konyhás nénik – itt vannak. Megköszönte mindenkinek, hogy eljött, hogy énekelt, s intézményenként jó ünneplést, sikeres programokat kívánt ezen az egyébként nevelésmentes napon. Az Egyesített Bölcsődei Intézmény a bölcsődék napja alkalmából egyébként április 19-én egy központi ünnepséget is szervezett szakmai díjak átadásával.

Bölcsődét épít Debrecenben a Köves Slomó-féle EMIH – Magyar Zsidó Szövetség

Széles Diána Debrecen város alpolgármestere is megköszönte a résztvevőknek, hogy a borús, hűvös időben, csepergő eső ellenére is itt vannak és közösen ünnepelnek. Mint mondta, ez a minden nehézség ellenére való, s minden köszönetet megérdemlő helytállás jellemezte a bölcsődék dolgozóit a koronavírus-járvány idején, hiszen a debreceni szülők akkor is számíthattak rájuk, ők akkor is ott álltak a debreceni családok mellett. Ezt a kiállást soha nem fogja elfelejteni a város. Debrecen, mint gondoskodó város számára nagyon fontos az, hogy a családok érezzék: itt boldogan tudnak élni. Ez pedig a kisgyermekeket szolgáló intézmények és dolgozóik, kiváló munkát végző, összetartó közösségeik nélkül nem lenne lehetséges.

Széles Diána mint szülő úgy tapasztalta, hogy a bölcsődei dolgozók számára a gyerekek érdeke az elsőrendű fontosságú. A bölcsődék csak a munkatársaik – a gyerekekre és szüleikre való odafigyelésük, gondoskodásuk, a dalaik – révén telnek meg igazán élettel. Az alpolgármester szerint pedig mivel mai digitalizált világunkban a szülők jó tanácsokkal való ellátása legalább olyan fontos, mint a gyerekeké, így rá kell vezetni őket az éneklés fontosságára is. A dalolással a gyerekeket „el lehet varázsolni”, s erre éppúgy nagy szükségük van, mint ahogyan a szeretetre is. S a szeretet jelenlétét minden debreceni bölcsődében jól lehet érzékelni – s az a bölcsődék dolgozóinak köszönhető.

Fotó: debrecen.hu