Debreceni batyu ételrekord

Új étel és gasztronómiai rekord született Debrecenben

Helyi hírek

Több mint 2000 debreceni batyut készítettek el, majd osztottak szét a Kossuth téren a város napja alkalmából. Az ínyencség hozzávalói között szerepel a hungarikumnak választott debreceni páros is, így a fogás várhatóan a Debreceni Értéktárat is gazdagíthatja.

A főtéren több száz diák gyűlt össze, akik először kóstolhatták meg a új debreceni specialitást.

A rekordkísérlet tárgya az egy nap alatt elkészített és kiosztott 1849 batyu volt. Ennek oka, hogy szinte napra pontosan 175 éve, 1849. április 14-én Debrecenben adta ki az országgyűlés a Függetlenségi Nyilatkozatot Kossuth Lajos indítványozására. Ehhez azonban még hozzáadták, hogy Debrecen 331 éve kapta meg a szabad királyi városi címet.

Így a Debreceni Szakképzési Centrum három intézménye, valamint a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola diákjai összesen 2180 péksüteményt készítettek el.

Debreceni batyu ételrekord

A receptet a Hajdúsági Gasztronómiai Klub séfjei alkották meg, akik maguk felügyelték a készítés folyamatát is. Az új ínyencség a város születésnapi tortáját helyettesítette, receptjét pedig jelképesen átnyújtották Papp Lászlónak, a város polgármesterének.

Nagyon szeretném, hogyha ez életben maradna, és majd a debreceni családok asztalán vagy a különböző éttermek étlapján is elérhető lenne, remélem, hogy egy világhódító karriert fog befutni a debreceni batyu, ehhez próbáltunk most mi egy világcsúccsal hozzájárulni

idézi a városvezető szavait az önkormányzati honlap.

Debreceni batyu ételrekord

A debreceni batyu receptjét a tervek szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák, a különleges fogással pedig a város rendezvényein is találkozhat majd a nagyközönség.

Fotó: debrecen.hu