Hatvan utcai cívis ház Debrecen

Mándiék bontási tilalmat rendelnének el a cívisházakra

Helyi hírek Kultúra

“Debrecen városának vezetése évtizedek óta úgy tekintett a kultúrára, mint a látványberuházások és a belváros egyoldalú fejlesztési programjára” – írja közös közleményében három helyi ellenzéki politikus – Mándi László polgármesterjelölt, önkormányzati képviselő (Momentum), Madarasi István önkormányzati képviselő (MSZP) és Rutz Tamás, az LMP Országos Politikai Tanácsának elnökségi tagja.

Mándiék szerint a kultúra nem tehetős kevesek úri kiváltsága, hanem szövet, amely összeköti a város lakóit egymással.
Úgy vélik, bár a város vezetése igen büszke Debrecen híres személyiségeire, emlékezetpolitikája mégis egyenetlen, s egyes díszpolgárai emlékének ápolására igen szűkösen fordít energiát.

“Olyan hírességek, mint Szabó Magda, Fazekas Mihály, dr. Orosz István professzor vagy akár Makoldi Sándor festőművész fájóan kevés figyelmet kapnak, utóbbinak még egy emléktáblát sem biztosított a polgármesteri vezetés.”

A három ellenzéki politikus szerint a 2024-es választások egyik meghatározó tétje az, hogy milyen úton fejlődik a város kulturális élete. Ebben két erősen elkülöníthető víziót vázolnak:

“a fideszes logika a saját tőkeerős kisebbségüknek szóló presztízsberuházásokról szól, míg a Mándi László vezette ajánlat egy alacsonyabb belépésű küszöbbel rendelkező, szélesebb kör számára elérhető kulturális élet ígéretét jelenti.”

Megszavazta a debreceni közgyűlés: az egyedüliként pályázó Boros József építhet társasházat a Széchenyi utcai ingatlanon

Azt szeretnék, hogy Debrecen minél több Bényi Árpádot, Tréfás Györgyöt vagy akár Vásáry Tamást adjon a világnak, ezt pedig egy pályázati alap indításával segítenék.

“Ezzel 12 éven aluli gyermekek zenei és képzőművészeti oktatását fogja forrásokkal támogatni a város szociális alapon, természetesen a megfelelő hangszer- illetve eszköztámogatásokkal együtt”

– írják.

“Támogatni fogjuk az amatőr zenei fesztiválokat, illetve létrehozzuk Kelet-Magyarország legnagyobb ilyen jellegű eseményét. Mindezen túl pedig állandó jelleggel mozgókiállításokat szervezünk, melyeken Debrecen tehetséges képzőművészei mutathatják meg tehetségüket”

– ígéri Mándi, Madarasi és Rutz.

Közölték, bontási tilalmat rendelnének el a még meglévő cívisházakra, azok állagvédelmét pedig biztosítani fogják. Vállalnák a Víg mozi teljes felújítását is az elérhető legrövidebb időn belül, a felújított filmszínházat pedig megnyitnák a kortárs helyi színjátszókörök és csoportok előtt.