Kínai rendőrök Debrecenben

“Kínai rendőrök ütnék a magyar embereket Debrecenben?” Válaszokat vár a Civil Fórum

Helyi hírek

Sajtótájékoztatón számolt be aggályairól a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviseletében Illés-Rácz Mariann önkormányzati képviselő, Illyés János alelnök és Podmaniczky Dávid egyesületi tag.

Illés-Rácz Mariann ismertette, sajtóértesülések szerint a magyar kormány – Szerbiához hasonlóan – megállapodást kötött a kínai kormánnyal arról, hogy ahol várhatóan nagyobb kínai csoportok telepednek le munkavállalás céljából, ott a kínai hatóságoknak is lehetősége lesz járőrszolgálatot fenntartani.

Mivel Debrecenben is jelentős mennyiségű kínai munkavállaló érkezésére lehet számítani – ezer és tízezer fő között lehet majd a számuk, de sem az önkormányzat, sem a kormány nem tájékoztat megfelelően -, fennáll az esélye, hogy a cívisvárosban is kínai rendőrök jelennek meg az utcákon.

A Civil Fórum szerint aggályos és elfogadhatatlan, hogy bármilyen külföldi hatóság emberei Debrecenben intézkedéseket hajtsanak végre. Illés-Rácz Mariann szerint a város szuverenitását veszélyeztetnék ezzel, és a közhangulatra sem lenne jó hatással. Az egyesület pontosabb tájékoztatást szeretne kapni az ügyben.

Illés-Rácz Mariann önkormányzati képviselő, Illyés János alelnök és Podmaniczky Dávid

Illyés János alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az emberek egy másik kultúrkörből érkeznek, és azért Kínához képest hazánkban mégiscsak magasabb fokú a szabadság és a demokrácia. Úgy véli, a kínai hatóságok attól is tartanak, hogy a munkások hazatérésük után elmondják az otthoniaknak, hogy máshogyan is lehet élni.

Illyés szerint az is aggályos, hogy előbb-utóbb a kínai munkavállalók – ha máshol nem, hát a kocsmában – konfliktusba keveredhetnek a helyiekkel, és képzeljük el, milyen lenne az, amikor

egy kínai rendőr magyar földön ütni fogja a magyar embereket.

A Civil Fórum hangsúlyozza, ezeket nem állítja, de levélben fordulnak a megyei rendőrkapitányhoz, hogy kérdéseikre választ kapjanak.

Tényleg jönnek kínai rendőrök

A Belügyminisztérium a Telexnek megerősítette, hogy „a jövőbben közösen láthatnak el járőrszolgálatot” Magyarországon. Erről először a Die Welt című német lap számolt be.

A Belügyminisztérium közlése szerint az együttműködés „segíti a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, és javítja a belbiztonságot és a közrendet.” Hozzátették, hogy „magyar rendőrök is segítik horvát kollegáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál”.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kínai rendőrök mikor és hol fognak járőrözni. A cél a minisztérium szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.