Barcsa alpolgármester a második debreceni gyertyagyújtáson: “Legyünk hálásak ezért az időszakért”

Helyi hírek

A második adventi vasárnapon, 2023. december 10-én a Debreceni Református Nagytemplomban lobbant fel a gyertyaláng. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatát Barcsa Lajos alpolgármester képviselte az ünnepségen.

Advent második gyertyája a reménységet szimbolizálja. Barcsa Lajos alpolgármester ezzel kapcsolatban kifejtette: ez az időszak több mint ünnepi készülődés, ugyanis ez az összetartozás, a közösség és a megújulás ideje. Debrecenben az advent nem csak a fények és a díszek ünnepe, hanem az emberek közötti kapcsolatok megerősítésének időszaka.

Barcsa Lajos aláhúzta, hogy advent idején megállhatunk egy pillanatra és elgondolkodhatunk az elmúlt év sikerein és kihívásain, valamint hogyan tudunk a közösségért tenni a következő évben.

„A keresztény hagyományok, mint a betlehemi jászol felállítása és a pásztorok éneke, nem csak a karácsonyi történet részei, hanem közösségünk szövete is.” – emelte ki az alpolgármester.

A remény gyertyájáról szólva elmondta, hogy minden élethelyzetben erőt ad ahhoz, hogy a nehézségek ellenére is kitartsunk. A remény, kéz a kézben a hittel, segít úrrá lenni a nehézségeken, mert nem vagyunk egyedül. Ahogy az adventi fények ragyognak a város utcáin, úgy ragyogjon az a remény és szeretet a szívünkben, és osszuk ezt a fényt meg másokkal is. 

Legyünk hálásak ezért az időszakért, amikor értékelhetjük mindazt, ami összeköt bennünket” – zárta beszédét Barcsa Lajos.

A második adventi gyertya meggyújtása előtt Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte az ünneplő közösséget, továbbá Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze mondta el ünnepi gondolatait. Az ünnepi műsorban közreműködött a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes, a Hajdú Táncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a Bíró zenekar, Balázs-Bécsi Eszter, a Dalárda Római Katolikus Kórus és a Boldogasszony Iskolanővérek.

Fotók: debreceni önkormányzat