Havas káosz: 300 riasztást kaptak a tűzoltók, Debrecen is fehér ruhát öltött

Helyi hírek

Havas reggelre ébredt csütörtökön Debrecen, az ország nyugati és hegyvidéki tájain pedig már-már káoszt okozott a rég nem látott hómennyiség.

A Kékesen már 20 centi fölötti a hóvastagság, a közlekedést balesetek nehezítik – erről itt írtunk bővebben.

Ami a folytatást illeti, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtök délután átalában borult idő várható, de a Dunántúl nyugati részén szakadozottabb lesz a felhőzet, ott hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. A havazás, havas eső, eső területi kiterjedése fokozatosan csökken, és a csapadék-intenzitás is gyengül. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére általában -6 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Este hazánk nagyobb részén borult, párás marad az idő. A nyugati, és északkeleti részeken azonban szakadozottabb lehet a felhőzet, és ezeken a tájakon akár nagyobb területen is képződhet zúzmarás köd. Tovább gyengül, csökken a csapadékhajlam, de hószállingózás, szitálás még hajnalban is előfordulhat helyenként. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakul, de a nyugati és az északkeleti tartósabban derült, havas részeken több fokkal hidegebb lehet az idő. Délkeleten kicsivel fagypont feletti értéket mérhetünk.

Pénteken hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Némi napsütésre főként a nyugati és északkeleti részeken van esély. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb néhol lehet hószállingózás, szitálás. A délkeletire forduló szelet a Kisalföld és az Alpokalja térségében kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő.

Szombaton erősen felhős vagy borult, sokfelé párás, foltokban ködös időre van kilátás, csak kevés helyen lehet naposabb az idő. Számottevő csapadék nem valószínű, csak hószállingózás, szitálás alakulhat ki néhol. Gyenge marad a légmozgás. Hajnalban többnyire -5 és 0 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a havas, kevésbé felhős tájakon hidegebb lesz. Kora délutánra -2 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Már 300 riasztást kaptak a tűzoltók

Továbbra is sok munkát ad a hóesés a tűzoltóknak: csütörtök fél 11-ig körülbelül háromszáz káresethez – elsősorban kidőlt fák és leszakadt faágak miatt – riasztották az egységeket – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Közleményük szerint csütörtök délelőtt is számos helyre vonultak ki a tűzoltók a téliesre fordult időjárás és a jelentős mennyiségű, frissen hullott hó miatt: elsősorban a Dunántúlon, valamint Budapesten és környékén okoz fennakadást a havazás.

A főváros XIV. kerületében, az Emília utcában egy közterületen lévő fa rádőlt két parkoló autóra. A XVII. kerületben lévő Toldi Miklós utcában egy lakóház udvaráról zuhant rá egy fa az úttestre, miközben elszakított és magával rántott egy kábelt. Az Ady Endre utcában kerítést roncsolt meg egy nagyméretű fa, ami miatt az ott lakók nem tudták elhagyni a kertet. A II. kerületben a Vereckei úton ugyancsak ingatlanuk kertjében rekedtek a lakók egy kidőlt fa miatt – sorolták.

Úgy folytatták, hogy a Pest megyei Vámosmikolán, a Szent János téren egy óvoda tetejére dőlt egy fa.

Budakeszin a Rákóczi utcában, a János-hegy felé vezető úton egy fa elzárta az úttestet, továbbá távvezetéket szakított le a frissen hullott hó.

Szentendrén a 1116-os úton két fa borult az útra.

Úri és Gomba között egy nyolcméteres fa egy teljes forgalmi sávot elfoglalt; a területet a tűzoltók biztosították, a fát pedig eltávolították.

Pilisborosjenőn a Szent Donát utcában leszakadt és veszélyesen lógott egy vezeték, ezért eltávolították.

A közlemény szerint hasonló probléma volt a Fejér megyei Móron, a Petőfi Sándor utcában, ahol a két oszlop közötti vezeték el is szakadt a hó súlya alatt. Sikerült a vezetéket megemelni két és fél méter magasra, így a járművek elfértek alatta, amíg a szolgáltató megérkezett – tették hozzá.

Komárom-Esztergom megyét sem kímélte a télies és erősen csapadékos időjárás: a tatabányai Sárberki lakótelepen személyautót rongált meg egy kidőlt fa. Az Erdősor utcában egy méretes fa komoly károkat okozott, amikor kerítésre, gépkocsira dőlt, majd végül eltorlaszolta az úttestet – írták.

A Nógrád megyei Nagylócon, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy hatméteres szilvafa dőlt rá az útra és fennakadást okozott a közlekedésben. Magyarnándoron – Nógrádkövesd felé – a vasúti síneken több fa is egy személyvonat elé dőlt. Láncfűrésszel 30-40 fát kellett eltávolítani az érintett szakaszon.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – áll a közleményben.