Hajdrik Mária személyi edző

Duci debreceni lányból fitneszversenyző. Hajdrik Mária edzőként is fontos célokért küzd

Helyi hírek

Hajdrik Mária debreceni testépítő, fitnesz- és bikinimodell, több mint húsz éve szerelme ez a sport. Tömérdek versenyen indult, és ért el dobogós eredményeket. Marcsi személyi edzőként azért dolgozik, hogy minél több emberrel megszerettesse a mozgást és küzd a testépítés világát körülvevő sztereotípiák ellen. 

Versenyeztél fitneszben, testépítésben és bikini modell kategóriában, majd személyi edző lettél. Hogyan kezdődött a sport az életedben?

Gyerekkoromban elég duci kislány voltam, ezért elkezdtem otthon aerobikozni, többek között Schobert Norbi, Bíró Ica, Rubint Réka és Cindy Crawford videókazettáira. Edzőterembe csak egyetemista koromban kezdtem el járni. Egy lakótársammal együtt tértünk be a Vezér Fitnessbe, és ott találkoztunk először Kecskés Zoltán súlyemelő világbajnokkal. Zoli látott bennünk fantáziát, és „rábeszélt” minket a versenyzésre. Én itt ragadtam, és azóta is tart a sport iránti szerelmem. Személyi edzőként próbálom átadni a megszerzett tapasztalataimat a vendégeimnek.

Hajdrik Mária
Hajdrik Mária

Melyek azok az eredményeid, amiket kiemelnél a karrieredben?

Az első versenyem 2005-ben a Női Fitness Forma Kupa volt, ahol 160 cm-es kategóriában 4. helyezést értem el. Ezután jelentősebb eredményként a 2010-es Brutal Challenge-t emelném ki, ahol országos 7. helyet szereztem meg. Ebben a kategóriában fekvenyomás, guggolás és bicepszgyakorlat szerepelt. Talán sokan emlékeznek még, ezen a versenyen nem kellett maximális súlyra menni, az ismétlészámon volt a hangsúly. 2011-ben IFBB szövetségnél magyar bajnok lettem fitnesz formában, és ugyanebben az évben a WBPF szövetségnél Európa-bajnoki 2. helyezést értem el. 2011-ben az osztrák bajnokságon, Bécsben a 2. helyet szereztem meg. Dobogós helyeken végeztem Temesváron, Nagyváradon fitnesz formában és modellben. A kettő között az a különbség, hogy a modellben nem kell akkora izomzatot építeni, mint a fitnesz formában. A bikini modell kategóriában pedig a smink, a haj, a színpadi mozgás is számít.

Az egyik versenyszámhoz fontos izomzatot építeni, a másikhoz annyira nem. Hogyan döntötted el, hogy melyikben indulsz?

Szövetsége válogatja, mert némelyiknél a modellnek viszonylag izmosnak, szálkásnak, vagy formásnak kell lennie, míg máshol kevésbé. Az INBA  egy naturál szövetség, ott nem lehetnek a lányok nagyon izmosak, de WBPF-nél engedik, és nézik is, hogy a modell definiált testalkattal rendelkezik-e vagy sem. Mi pedig a helyszínelemzésen figyeljük meg a versenyzőtársakat, és az edző vagy kísérő segítségével meg is tudjuk határozni, hogy melyik kategóriában érdemesebb indulnunk.

A helyszínen el tudjátok dönteni?

Az olyan versenyen, ahol tisztában vagyunk az indulókkal, ott igen. A helyszíni nevezés már kicsit egyszerűbb történet. De régebbi képek alapján meg lehet saccolni, hogy kik indultak modellben, vagy éppen fitnesz kategóriában.

A 2000-es évektől folyamatosan edzel?

Az edzés állandósult, míg a versenyzés egy kicsit ritkábbá vált az utóbbi időben. Utoljára tavaly tavasszal indultam, és akkor dobogós helyen végeztem.

Éreztél bármilyen feszélyezettséget, amikor kiálltál a közönség elé bikinimodellként egy falatnyi ruhában?

Az elején még igen, és a bírókra se mertem ránézni, csak úgy elnéztem a fejük felett. Pedig fontos, hogy mosolyogjunk, és hogy tartsuk a szemkontaktust. De idővel megszoktam, mert ebben a kategóriában pont az a lényeg, hogy megmutassuk magunkat.

El kell varázsolni a zsűrit?

Igen, főként a modellben. Viszont a testépítésben is, mert először a kötelező pózokat, majd a szabadpózt kell bemutatni, ami akár táncos kűr is lehet.

Amikor elkezdted a sportot, volt példaképed?

Akiknek a videóira aerobikoztam nagyon inspiráltak, és szerettem volna úgy kinézni, ahogyan ők. Amikor a súlyzós edzésbe kezdtem, akkor pedig a még izmosabb lányokhoz szerettem volna hasonlítani. Nem mellesleg elolvastam Schwarzenegger összes könyvét is.

De ő egy férfi…

Férfi, de az izmot mind a két nemnél ugyanúgy kell fejleszteni.

Most már húsz éve annak, hogy sportolsz, mégis mi az, ami motivál, hogy lejárj az edzőterembe és hogy versenyezz?

Az, hogy megőrizzem a fittségemet, az alakomat és az egészségemet, és hogy részt vegyek abban, hogy többen megszeressék ezt a sportot. Például a fiatalok körében, mert manapság nem mondható el róluk, hogy rendszeresen sportolnának. Inkább a gép előtt ülnek, holott egészségesebb dolgot is művelhetnének. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy ez a sport nem nőknek való.

Elégedett vagy a testeddel?

Nem. De amikor verseyzek, a versenyformámmal elégedett vagyok, mert akkor definiált a testem, látszanak az izmaim. Bár most nem diétázok, de azt sem mondom, hogy tömegelek. Nehéz úgy, hogy ne jöjjön fel zsír, azt pedig nem szeretném. Figyelek az étkezésre, de nem olyan szigorúan, mint amikor egy versenyre készülök.

Szükséges a személyi edzéshez tanfolyam, vagy elég ha vannak kuncsaftok?

2007 óta vagyok személyi edző, és azt gondolom, hogy jó az, ha van egy tanfolyam a hátunk mögött. De persze léteznek önjelölt edzők is, akik azt hiszik, hogy megadja számukra a kellő tudást az, hogy ők edzenek, mert ezzel együtt értenek is hozzá. De ez nem így van. Egy tanfolyam alatt megtanuljuk a gyakorlatok helyes végrehajtását, és az anatómia terén is elég fontos ismereteket lehet megszerezni.

Mi újság minden idők egyik legerősebb debrecenijével? Interjú Lóska Sándor örökös Toldi-bajnokkal

Milyen egy jó személyi edző?

Egyrészt hozzáértő, másrészt pedig empatikus, olyan aki megérti a vendég problémáit, igényeit. Tudja, hogyan segítsen az edzésben és a táplálkozásban is. Legyen őszinte, és mondja el, hogy miket szabad enni, milyen gyakorlatokat fontos elvégezni, és hogy körülbelül mennyi idő múlva várjon eredményt a vendég. Persze csak akkor, ha be is tartja, amit mond neki az edző. Biztassa is, de azért meg kell, hogy mondja az őszintét is.

Inkább nők vagy férfiak kérik a segítségedet?

Többnyira nők, akik fogyni szeretnének. Akad olyan kuncsaft is, aki “csak” formásodni, izmosodni szeretne, vagy elsődleges célja a fittségének megőrzése.

Ti, személyi edzők hogyan álltok a dopping kérdéséhez? Rengeteg olyan edző van, aki reprezentál egy fizikumot, ami nyilvánvalóan nem naturál. Ha jön hozzá egy ügyfél, hogyan tehető tisztába ez a dolog?

Ha valaki eredményesen szeretne versenyezni, akkor sajnos elkerülhetetlen a doppingszerek használata. Én nem ezt az irányt képviselem, de komolyabb versenyeredményt doppingszerek nélkül maximum naturál szövetségeknél lehet elérni.

(Ott sem mindig, mert a teljesítményfokozó szerek iparága miniumum egy, de akár több lépéssel a doppingellenőrök előtt jár – a szerk.)

A vendégeid eredményei közül melyekre vagy a legbüszkébb?

Azokra, akik nullától indulva, a segítségemmel mára életük részévé tették a sportot. Egy huszonéves hölgyre különösen büszke vagyok, ő a férjével is megszerettette az edzést.

Mennyi ideig tart egy ciklus, ameddig edzel valakit?

Hónapokban mérhető egy ilyen projekt, de sajnos sokan feladják.

Milyen indokkal?

A legfőbb érvük az, hogy nem tudnak annyi időt szánni rá, mint amennyit szeretnének. Mások a munkára fogják, de olyan is előfordul, aki unalmasnak tartja, hogy súlyokkal dolgozunk. Persze próbálom változatossá tenni az edzést, hogy különböző gyakorlatokat, eltérő sorrendben, más-más ismétlésszámmal végezzünk. De valakinek akkor sem jön be.

Nem kapja el őket a progresszió hulláma? Hogy milyen jó érzés erősödni, vagy látni magukon a változást? 

Nem tudom, pedig engem is ezek motiváltak, amikor elkezdtem. És ezért nem is hagytam abba soha. Sokszor tényleg nem is értem, hogy miért hagyják abba.

Mik azok a tévhitek, amik visszatartja ettől a sporttól a nőket? Hogy hat után nem lehet enni, vagy hogy túl izmosak lesznek?

Talán ezek a szempontok is, de ki lehet védeni ezeket az érveket. Az este hat utáni étkezésnél fontos, hogy mit viszünk be. Én akár este tízkor is eszem, például húst, salátát, főtt tojást, túrót, fehérjeturmixot. Az a lényeg, hogy fehérjedús étel legyen, és minimalizáljuk a szénhidrátot és a telített zsírokat. A hormonháztartása miatt pedig eleve nem lehet túl izmos egy nő, mert egy férfihoz képest töredéke a szervezetének tesztoszteron-tartalma.

Említetted, hogy többségében fogyni vágyó nők járnak hozzád. Elérik a céljaikat? 

Sokan úgy állnak a fogyáshoz, hogy hasból vagy fenékből szeretnének leadni. De ez így nem fog menni, mert helyileg nem lehet zsírt égetni. Ha az illető kalóriadeficitbe kerül, akkor a test minden részéből fog csökkeni a zsír, csak az a kérdés, hogy kinek honnan megy le először. A szerencsésebbnek hasról, de lesz olyan is, mint én, akinek a felsőtestéről megy le elsőként a felesleg. De idővel minden területről csökkenni fog, csak türelmesnek és kitartónak kell lenni.

A karácsonyi ünnepek után várható nagyobb roham?

Januárban mindig több ember jön le az edzőterembe, de van, aki már szeptemberben elkezdi az iskolakezdés miatt. Akkor sokan elhatározzák magukat, majd két-három hónap múlva sajnos feladják.

Szerinted csak kitartás szükséges hozzá?

Amikor nincs meg az a belső indíttatás valakiben, hogy edzeni járjon, akkor én hiába próbálom rábeszélni arra, hogy ne adja fel. Ha őt nem motiválja a változás, a mozgás öröme, mert inkább otthon tévézik, akkor nem tudom rábeszélni az edzésre. Lehet, hogy más sportágban kitartó, és azt szívesebben csinálná, csak még nem jött rá.

Mi a véleményed a magyar emberek általános fittségéről? Javult az utóbbi időben?

Az elhízottak rangsorában régóta az élvonalban vagyunk, és sajnos nem látok ebben javulást. Vannak kezdeményezések, mint a napi tornaóra, vagy az egészséges menza, de ezek sem hoztak javulást. Sok az elhízott gyermek, akik hozzászoktak a gyorsételek, chips, kóla és péksütemények fogyasztásához. Ezekről nagyon nehéz leszokni, és függőséget is okoznak.

Ha valaki most határozza el magát, mivel tudod biztatni, hogy jelentkezzen hozzád?

Azzal, hogy legalább pár hónapig tartson ki és, akkor látni fogja az eredményeket. Akkor ő is inspirálva lesz a változás által.

Mennyire számolod a bevitt tápanyagmennyiséget?

Nem mérem grammra a szénhidrátot, a fehérjét és a zsírt sem. A tükör és a testsúly alapján látom, figyelem az esetleges változásokat, és ha zsírosodni kezdek, akkor visszaveszem a szénhidrátot, meg a zsírt. Így igyekszem kordában tartani a súlyomat.

Ha nem is méred, nagyságrendileg tudod körülbelül mennyit viszel be a makrotápanyagokból?

A fehérjét próbálom tartani, hogy testsúly/kilogrammonként 2 gramm körül legyen, zsírt és olajat pedig minimális mennyiségben viszek be. Inkább kókusz- vagy olívaolajat használok, és sokszor a húst is zsiradék nélkül, a zöldségekkel együtt párolom.

Hogyan néz ki egy napi étrended?

Reggelire két adagolókanálnyi, körülbelül 60 gramm zabpelyhet, és 30 gramm gyümölcsös fehérjeturmixot fogyasztok. Napközben csirkét, pulykát vagy halat szoktam enni zöldséggel, vagy rizzsel, elosztva olyan három óránkénti étkezésre. Vacsorára a sovány túrót, tojást, húst és a salátát preferálom.

140 kilóval guggol a 17 éves debreceni súlyemelő tehetség – meglátogattuk Kecskés Karinát és edző-édesapját, Kecskés Zoltánt

Kiegészítőket is használsz?

Igen, a fehérjeturmixon kívül, BCAA-t, multivitamint, omega3-at, D-vitamint,  magnéziumot és cinket is.

A csaló étkezést mikorra időzítse egy fogyni vágyó? 

Ha már csaló dolgokat eszünk, akkor csakis edzés után, de ne legyen rendszeres, és főleg ne az elején lengjünk ki.

Mit gondolsz a manapság nagyon divatos időszakos böjtről (intermitted fasting)?

Nem próbáltam, és nem is nagyon hiszek benne. Én még az old-school testépítést gyakorlom, amiben folyamatos a feltöltés, és a három-négy óránkénti étkezés.

Ha valaki jól szeretne kinézni a nyáron, mikor kezdjen el edzeni?

Ezt így nehéz megmondani, mert látni kell hozzá az egyént. Nagyban függ a testkompozíciótól, hogy mennyi zsírt kellene leadnia. Ha pedig nem annyira vészes a helyzet, akkor előszr inkább izmot szükséges felszednie. De azt mondom, aki nyári strandformát szeretne, érdemes már már télen elkezdenie edzeni.

Hajdrik Mária versenyeken elért eredményei

-2005. nov. 12. Tiszaújváros
BioTech USA I. Női Fitness Forma Kupa 2005. 160 cm 4. hely
-2006. ápr.29-30. Bp Kellog’s Fitness IFBB Magyar Kupa
fitness forma -158 cm 2. hely
2006. okt. 21-22. Mulitpower IFBB Testépítő és Fitness Magyar Bajnokság
bodyfitness -158 cm  4. hely
-2007. ápr. 29. Bp. Multipower IFBB Fitness és Testépítő Kupa
bodyfitness -158 cm 1. hely
2007. okt. 20. IFBB Muscletech Fittparádé Db.
női testépítés 3. hely
2008. okt. 25. Activlab IFBB Fitness és Testépítő Magyar Bajnokság Bp.
bodyfitness -158. cm. 1. hely
2008. nov 15. Tiszaújváros BioTech Tisza Kupa
fitness forma -160. cm 1. hely
2009. okt. 4. Kisvárda IFBB Testépítő, Fitness és Bodyfitness Magyar Bajnokság
bodyfitness -158. cm. 2. hely
2009.okt. 11.Activlab IFBB Testépítő és Fitness Kupa Bp.
bodyfitness -163 cm  4. hely
2009. okt. 31. Tiszaújváros BioTech Tisza Kupa
fitness forma abszolút 2. hely
2010. márc. 27. Brutal Challenge Db. ezüst fokozat
2010. máj. 22. Brutal Challenge Szeged arany fokozat
2010. júl. 17. Scitec Raw Power -65 kg open 2. hely
2010. szept. Brutal Challenge Miskolc arany fokozat
2010. okt. 16-17. Fittparádé Bp. pump and run 3. hely, push-pull lifting 1. hely
2010. Brutal Challenge döntő Budakalász 7. hely
2011. ápr. 23. Szerbia, Bácska-Topolya, Toldi Kupa
bodyfitness -163 cm. 3. hely
2011. máj. 22. Super Kupa Hajdúnánás, figure 4. hely
2011. máj. 28. WBPF Testépítő Magyar Bajnokság Makó
model -160 cm. 2. hely
2011. jún. 11-12. WBPF Eb. Budaörs model -160 cm 2. hely
2011. okt. 8. Herkules Kupa Nagyvárad, Bikini 1. hely
2011. okt. 15-16. Fitparádé Bp  sportmodell 6. hely
2011. okt. 30. Aminostar IFBB Testépítő és Fitness Magyar Bajnokság Db.
bodyfitness -158 cm 1. hely
2011. nov. 12. Pilis Kupa Pilisvörösvár
Miss Fitness 6. hely, bikini model 3. hely, páros testépítés 2. hely
2011. nov. 19. BioTech USA Tisza Kupa Tiszaújváros
fitness forma 1. hely
2012. máj. 12. Bodysport Kupa Szentendre
model -165. cm. 4. hely
2012. máj. 19. WBPF Osztrák Bajnokság
athletic physique -165 cm. 2. hely
2012. máj. 20. WBPF Magyar Bajnokság
athletic physique -165 cm. 4. hely
2012. máj. 25-26. WBPF Eb Temesvár
athletic physique -165 cm. 4. hely
2012. jún. 2. Krypta Trófea Győr fitness forma 1. hely
2012. jún. 9-10. WBPF Világkupa Budaörs
athletic physique -165. cm 5. hely
2013.  okt. 6. Bodysport Kupa Szentendre fitness figure 4. hely
2013. okt. 12. Herkules Trófea Nagyvárad bodyfitness 1. hely
2013. Kriko Kupa WBPF Regionális verseny Hódmezővásárhely
athletic physique 6. hely
2013. okt. 26. Florin Theodorescu Classic, Lugos fitness 2. hely
2013. okt. 27. Szabadság Kupa Temesvár fitness 2. hely
2013. nov. 9. WBPF Magyar Bajnokság és Vb kvalifikáció Bp. fitlady 6. hely
2014. máj. Bodysport Kupa fitness figure 6. hely
2014. máj. 10. WBPF Osztrák Bajnokság, Bécs athletic physique 3. hely
2014. máj. 11. WBPF Regionális bajnokság Oroszlány athletic physique 7. hely
2014. jún. 7. Sportfest Hungarian Open Grand Prix Budaörs
athletic physique -165 cm. 5. hely
2014. jún. 8. Krypta Trófea Győr sportmodell 1.hely, Lady 2. hey, Forma 5. hely
2015. okt. 3. Herkules Trófea Nagyvárad bodyfitness 3. hely
2015. okt. 10. Bodysport Kupa Budakalász fitness figure -40 év 1. hely
2015. okt. 24. Progym-Zimmermann Kupa Szombathely
athletic physique open 3. hely
2015. okt. 31. Tisza Kupa Tiszaújváros bodyfitness open 1. hely
2015. nov. 14. Lugos lady fitness +35 év. 1. hely
2015. nov. 15. Temesvár lady fitness +35 év 1. hely
2016. okt. 1. Bodysport Kupa Budakalász fitness figure -40 év 4. hely
2016. okt. 8. Herkules Trófea Nagyvárad bodyfitness 5. hely
2016. okt. 22. Tisza Kupa, Tiszaújváros bodyfitness open 4. hely,
model +35 év 2. hely
2016. nov. 5. Aréna Kupa Csorna Lady +30 év 2. hely, model -166 cm. 3. hely
2016. nov. 19. Florin Theodorescu Classic Lugos bodyfitness 3. hely
2016. nov. 20. Szabadság Kupa Temesvár bikini fitness -166 cm 3. hely
2020. jún. 27. INBA Hungarian Grand Prix Tatabánya bikini díva +35 év 2. hely
2022. máj. 28. HBPF Turul Classic Tatabánya model -162 cm. 5. hely
2022. jún. 11. INBA Grand Prix Mosonmagyaróvár figure +35 év 4. hely, Wellness open 4. hely, Phisique 3. hely
2022. jún. 12. Krypta Trófea Győr Díva +42 év 2. hely, sportmodell 3. hely

 

– Rontó Judyt, Szilágyi Szabolcs –

Fotók: Debreceni Nap, magánarchívum, csakisti.hu, gym.hu