“Gazdagnak lenni felelősség és feladat is.” A debreceni rászorulókon rendszeresen segítő Bárány Lászlót kérdeztük

Helyi hírek

20 millió forint értékben ajánlott fel baromfihúst és virslit a napokban a debreceni szegényeknek a Master Good-cégcsoport, míg a cégvezető családi alapítványa 5 millió forintos eszközbeszerzéssel támogatta a Gyermekklinikát. Bárány Lászlót, a cégcsoport tulajdonosát kérdeztük a részletekről.

Két hete a felesége adott át egy 5 millió forintos adományt a Gyermekklinikának, most pedig ön. Milyen szempontok szerint választják ki, hogy kin segítenek?

Családunk létrehozta a Bárány Család a Családokért Alapítványt, amelynek a nejemből és két menyemből álló kuratóriuma dönt erről. Az adományok egy része a cég dolgozói, elsősorban a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek képzésére, oktatására, illetve különórák finanszírozására és sporteseményekre való eljuttatására megy.

Az adományok másik része nyugodtan mondhatom, hogy egy szokásjog elv alapján működik. Feleségem tősgyökeres cívis, és én is 50 éve élek Debrecenben, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a saját környezetünkre. Mindezek mellett komoly támogatást nyújtunk például szabolcsi, vagy akár az ország nyugati részén élő rászorulóknak is. Rendszeresen támogatunk iskolákat az étkeztetésen keresztül, idén nyáron pedig egy szekszárdi autista-egyesület is a támogatotti körünkbe került. Van egy monitoring rendszerünk, ezen keresztül figyeljük, hogy hol van szükség pénzbeli, vagy tárgybeli adományokra. Ahol pedig úgy ítéljük meg, hogy nem csak szükség, hanem nagyon nagy szükség van, ott soron kívül megteremtjük rá a forrást.

Az adományozás célja nemcsak az, hogy emberek jóllakjanak, hanem ennél több…

Igen. Közel 3600 munkavállalónk van, és el kell mondani, hogy legalább 5-600 dolgozónk családja a szegénységi küszöb körül él. Kiemelt ügyként kezeljük, hogy ha ezekben a családokban van tehetséges gyerek, akkor az részesüljön az esélyegyenlőségben. Ez a családi alapítványunk feladata.

Gazdagnak lenni felelősség és feladat is egyben.

– N. Nagy Sándor –