Mi Hazánk CATL tüntetés Debrecen

Ezt eddig titkolták a kínaiak: a CATL csak egymillió forintos biztosítást kötött a debreceni üzemére

Helyi hírek

Eddig nem ismert információkra is fény derült a Debreceni Törvényszéken zajló, a CATL kínai akkumulátor-gyáróriásnak kiadott engedélyek miatt indított eljárás szerdai tárgyalásán – írja a Magyar Hang.

Míg a CATL a lap korábbi érdeklődésére üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, milyen értékű felelősségbiztosítást kötött a debreceni üzemére, a Debreceni Törvényszéken tartott tárgyaláson szerdán kiderült: mindössze egymillió forintosat.

A biztosítás akkumulátor gyártására, veszélyes hulladékok előkezelésére szól, és úgynevezett kombinált limitű: egy általános és egy környezetszennyezési károk felelősségbiztosításáról szól.

Az egymillió forintos biztosítási összeg azt jelentheti: a kombinált kártérítési limit 500 ezer forint káresetenként és legfeljebb egymillió forint évente. Litresits András, az egyik felperest képviselő ügyvéd ennek apropóján a lapnak abszurdnak nevezte, hogy „egy több milliárd forintos projekt esetén, ahol Debrecen város vízellátása, vízforrása veszélyeztetve van, elegendő” egy ilyen kombinált kártérítési limit.

A CATL építkezésének azonnali leállítását követelik a debreceni civilek

Az is kiderült, hogy a beruházó az osztrák hátterű Uniqa biztosítónak csupán százezer forintos éves biztosítási díjat fizet, ezt az összeget a kínaiak szintén üzleti titokként kezelték.

A tárgyaláson előkerültek még turpisságok, például hogy az akkumulátorgyártásban használt oldószerre, az „MNP”-re a hatóság nem jelölt meg semmiféle kibocsátási határértéket. Arra hivatkoztak, hogy majd önálló szennyvízkezelőt építene a kínai gyár. Ezt a pereskedő civilek ügyvédje „súlyosan jogszabálysértőnek” tartja.

Az is felmerült hogy a kínai ügyvezető nem is írta alá személyesen a hatósági engedélyt, hanem azokra „számítógépes aláírásbélyegzővel rakták oda” a szignót, így akár az egész engedély semmissége is felvetődhet, ezt a CATL jogásza viszont tagadta. Végül a bíróság közölte: az akkumulátorgyár építésének leállítását célzó azonnali jogvédelmet kérő eljárások jogerősen lezárultak, a beruházás folytatásának a per nem akadálya.

Fotó: a Mi Hazánk Mozgalom tüntetése a debreceni CATL-gyárnál