CATL akkumulátorgyár

A CATL építkezésének azonnali leállítását követelik a debreceni civilek

Helyi hírek

A Civil Fórum Debrecen Egyesület megelégedéssel vette tudomásul, hogy „megtört a jég”, és egy vezető kormánypárti politikus elismerte és nyíltan beszélt arról, miszerint probléma van a CATL debreceni gyárának  vízellátásával. Áder János voltköztársasági elnök a múlt héten Debrecenben tartott előadást fiataloknak, ahol  az akkumulátorgyárak szükségessége mellett érvelve külön kitért a vízellátási gondok megoldására. 

Az egyesület közleménye szerint most először történt az meg, hogy a CATL vízellátását problémaként kezeli és ismeri el egy olyan politikus, aki  támogatja az akkumulátorgyárak építését.

Egyesületünk teljes mértékben egyetért ezzel a helyzetértékeléssel  és a helyi fideszes politikusokat is arra hívjuk fel, hogy kövessék Áder János úr példáját. Nézzenek szembe, és  fogadják el, hogy a kínai akkumulátorgyár tervezésének előkészítetlensége, a környezeti és társadalmi hatástanulmányok hiánya komoly veszélyhelyzetet teremtett városunkra nézve

– írják, hozzátéve:

Ugyanakkor eltér álláspontunk abban a kérdésben, hogy milyen módon lehet ezen problémát megoldani. Véleményünk szerint nem egy nagykanizsai cég találmánya fogja megoldani a vízellátási gondokat, hanem meg  kell állítani, hogy az ország második legnagyobb városába ilyen veszélyes üzemet telepítsenek. 

A Civil Fórum Debrecen Egyesület továbbra is elkötelezett azon álláspontja mellett, hogy ezt az akkumulátorgyárat ne Debrecenben építsék meg, illetve hallgassák meg a debreceniek véleményét, biztosítsák részükre a népszavazás intézményét.  

Áder János podcastjában arról beszéltek, hogy a debreceni akkumulátorgyár is lehet környezetkímélő

Rámutatnak, korábban gyakran hivatkoztak az akkumulátorgyárakat támogató kormánypárti politikusok arra, hogy  semmilyen káros következménye nem lehet a gyárak telepítésének, és ezt saját “szakértőik” véleményével  támasztották alá. Erős cáfolat érkezett erre egy olyan közösségtől, akik igazi tudósok, és aggodalmaik valós szaktudásukon alapulnak, nem pedig pártlojalitáson. 

Az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága 2023 október 10-én állásfoglalást adott ki a működő, valamint  a telepítés alatt álló, és a jövőben telepítendő akkumulátorgyárak ügyében.  

Idézetek: 

„….a témát annak teljes komplexitásában, a fenntartható fejlődés elveinek a figyelembevételével és a  fenntarthatóság valamennyi aspektusára és azok összefüggéseire tekintettel kell vizsgálni. 

Az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága szerint a köznyugalom és a közbizalom védelme alapvető  közérdek. 

A jelenleg is működő akkumulátorgyártó üzemek közül több környezeti és egészségügyi problémákat okoz,  és nem kizárható, hogy működésük a jövőben is okozhat – akár súlyos – szennyezéseket is. 

Ilyen horderejű ügyben az üzleti titok nem értelmezhető abszolút módon, az érintettek (beleértve a természeti  környezet) szempontjából releváns adatok titkos kezelésének sem jogi, sem társadalmi szempontból nincs helye. 

A környezet szennyezése és más egyéb kérdések mellett különösen aggasztó a gyártó üzemek erőforrás felhasználásának, nevezetesen az energia- és vízhasználat mértékének a kérdése, különösen mivel ezzel  kapcsolatban nem áll rendelkezésre a tudományos közösség és a közvélemény számára megbízható, egyértelmű  információ.” 

A debreceni civil egyesület igazolva látja azon aggodalmakat, miszerint nem lehet, és nem szabad ilyen előkészítetlenül, ilyen veszélyes  üzemet, ekkora környezetterhelő beruházást az ország második legnagyobb városában megépíteni. Felhívjuk a város vezetését, a láthatóan jó kormányzati kapcsolatokra hivatkozva, hogy azonnal kérjék az építkezés felfüggesztését a szükséges szakmai és lakossági egyeztetések pótlása érdekében.