Elindult a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram

Helyi hírek

A program részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója és Czifra Ildikó intézményvezető 2023. október 3-án a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában.
Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, Papp László polgármester már az idei tanévnyitón is bejelentette a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak az önkormányzat által jelentős mértékben finanszírozott iskolaprogramjának indulását.

A város néhány éve a Debreceni Egyetemmel közösen készített egy egészségtervet, amelynek előkészítése keretében megkérdezték a debrecenieket, mennyit mozognak, mit tesznek az egészségükért, mennyit foglalkoznak magukkal. Mint kiderült: a debreceniek nem mozognak rendszeresen. Ekkor született az ötlet, hogy az önkormányzat álljon a debreceni polgárok mozgásra ösztönzésének élére.

Az elmúlt két évben a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) segítségével működtetett Mozdulj, Debrecen! mozgalom eddig ezreket tudott valóban megmozgatni, s nem csak debrecenieket, hanem vonzereje elérte a környékbeli településeken élőket is. Idén szeptember végén a Szent Anna utcán megnyílt a mozgalom városkártya birtokában ingyenesen látogatható egészségfejlesztési központja is, amely egészségügyi szűrővizsgálatokkal, mozgási lehetőségekkel, életmódtanácsokkal szolgálja az érdeklődő debrecenieket.

Széles Diána szerint a Gondoskodó város gondolat egyik legerősebb megnyilvánulása az iskolaegészségügyi szűrőprogram, melyet a gyerekek egészségügyi problémáinak megelőzése, a mozgásszegény életmód megváltoztatása jegyében mostantól a Debreceni Sportcentrum szakmai segítségével, s az iskolákban tevékenykedő koordinátorok lelkes és kreatív közreműködésével Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramja is kiegészít.

Az alpolgármester a program megalkotásában és működtetésében való részvételükért köszönetet mondott a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, a Debreceni Sportcentrum munkatársainak, külön Asztalos Józsefnek – Jimmy bá’-nak –, az iskolafenntartóknak, az intézményvezetőknek és a koordinátoroknak.

Az országban párját ritkító, az elsősöktől hatodikosokig terjedő korosztálynak szóló, heti 2×45 perces, tanórai kereteken kívüli, szakkörszerű, pozitív, játékos és közösségi élményeket adó mozgásfejlesztő foglalkozások elsősorban nem az egyébként is sokat mozgó gyerekek további testedzését szolgálják, hanem azokét a gyerekekét akiknek a koordinátorok vagy esetleg az iskolaorvosok javaslatára egészségügyi vagy egyszerűen a mozgáskoordinációt javító okokból több szükségük van a mozgásra.

A cél az, hogy ezek a gyerekek is örömteli élményként éljék meg a mozgást, s ezt az érzést és aktivitást vigyék haza a családba is. A remények szerint néhány év múlva jól mérhető módon is meg fog mutatkozni a gyerekek egészségi állapotában a mozgás szeretetének jótékony hatása. Amint azt Széles Diána elmondta, Debrecenben a legkülönbözőbb iskolafenntartók összesen 45 intézménye csatlakozott ehhez a programhoz.

A szükséges infrastruktúrát az intézmények biztosítják, de a város önkormányzata minden intézménynek egyenként 300 ezer forint értékű sporteszköz-csomagot ajándékozott, valamint a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramban résztvevő koordinátorok tiszteletdíját is fizeti. Minderre azért van lehetőség, mert a város gazdasága erős, s az adóbevételekből ilyen és ehhez hasonló, a város lakóinak jólétét fokozó programokat lehet finanszírozni – hangsúlyozta Széles Diána.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom a városban mára egy olyan „márkajelzéssé” vált, amely azt sugallja a debreceni polgároknak, hogy ha mozogni – zumbázni, jógázni, gerinctornára járni – akarnak, ehhez közel van számukra a segítség. A nagyvárosi lét velejárója a mozgásszegény életmód, s bizony a debreceniek több mint 70 százaléka nem mozog rendszeresen.

Közvetlenül a koronavírus-járvány után az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatok azt mutatták, hogy a debreceni iskolás gyerekek 72 százaléka szenvedett valamilyen enyhe, közepes vagy súlyos fokú mozgásszervi elváltozástól (lúdtalp, tartásprobléma, gerincferdülés). Egy év normál iskolába járás és a mindennapi testnevelés hatására ez az arány ugyan 58 százalékra csökkent, de ez még mindig magas. Ezért is van hatalmas jelentősége a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak, s azon belül is az iskolaprogramja elindulásának, valamint a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központnak is, amely szolgáltatásaival hétfőn, kedden és pénteken 8 és 16 óra, szerdán és csütörtökön 8 és 18 óra között áll az érdeklődők rendelkezésére.

Papp Csaba az iskolaprogram kapcsán megköszönte a Debreceni Sportcentrum, a programhoz kapcsolódó fenntartók, intézmények, koordinátorok, iskolaorvosok, iskolai védőnők munkáját, s arra kérte a szülőket, ha azt látják gyermekük iskolaorvosi jelentésében, hogy javallott számára a mozgás, akkor ne habozzanak, hanem éljenek azzal a mozgásfejlesztési lehetőséggel, amit gyermekük számára a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramja adhat. A mozgás segítségével újabb és újabb egészséges nemzedékeket tudunk közösen felnevelni – hangsúlyozta Papp Csaba.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója szerint még ők is meglepődtek azon az adaton, mely azt mutatja, milyen alacsony Magyarországon a rendszeres testmozgást végzők aránya. A gyerekek esetében pedig lassan korosztályos gonddá válnak a mozgáskoordinációs problémák. Ezért nem volt kérdéses a Sportcentrum csatlakozása a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramjához.

Ők is vallják azt, hogy e program hívószavának nem feltétlenül a sportnak kell lennie, hiszen azok a debreceni gyerekek, akik kifejezetten sportolni szeretnének, számtalan lehetőséget találnak ehhez a város sportinfrastruktúrájában. Azokhoz a gyerekekhez kell eljutni, s azokat ösztönözni, akik nem edzeni akarnak, hanem játszani, s egyszerűen a mozgás öröméért mozogni.

A Debreceni Sportcentrum munkatársa, Pinczés Tamás hathatós közreműködésével a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramjának koordinátorai számára készült szakmai segédanyag nem feltétlenül a testnevelő tanároknak szól, hiszen ebben a programban koordinátor lehet az is, aki egyszerűen nyitott a mozgás, a testnevelés, a sportos életmód iránt. Ők is abban bíznak, hogy a mozgást ma megkedvelő gyerekek felnőttként kevésbé szorulnak majd az egészségügyi ellátórendszer gondoskodására, s ez az ő személyes életük és a társadalom egésze szempontjából is hasznos lesz. Az iskolaprogram iránt igen jelentős az érdeklődés a szülők és a gyerekek körében, s Becsky András szerint minél szélesebb körben lehet majd ezt a programot folytatni, akkor el fogja érni azt a célt, hogy a mostaninál sokkal egészségesebb, fittebb fiatal, s majdan felnőtt társadalma legyen a városnak, az országunknak.

Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola intézményvezetője elárulta, hogy az iskola nagy örömmel csatlakozott a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramjához saját, intézményen belüli Mozdulj, Lorántffy! elnevezésű kezdeményezésükkel. Mint elmondta, az iskolájukba járó gyerekek szülei pontosan érzékelik a mozgásnak a fontosságát, az iskola pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy a digitális világ és a sport között egyfajta egyensúlyt teremtsen.

Ideális környezetben vannak, s ezt az ideális környezetet mindenképpen szeretnék kihasználni. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, nagyon aktívak, a kollégák pedig nagyon lelkesek, nagyon sokan jelenleg is aktív sportolók, sokan rendelkeznek testnevelői képesítéssel is, s ezekkel az adottságokkal is iskola mindenképpen élni szeretne. Rendszeresen szerveznek a szülők és a családok számára is különböző sportos rendezvényeket, az erdei sétáktól kezdve a focibajnokságokig. Bíznak abban, hogy a jövőben mind a gyerekek, mind a szülők még aktívabbak lesznek, egyre nagyobb kedvet kapnak az aktív mozgáshoz. Egyszóval a Lórántffyban jól lehet mozogni, sportolni ezután is!

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft