Korrupció

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt letartóztattak két ártándi határrendészt

Helyi hírek

Letartóztatták azt a két rendőrt, akik ellen előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Ügyészség kedden az MTI-vel.

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én, több helyszínen – az ártándi közúti határátkelőhelyen és a nagykereki autópálya-határátkelőhelyen – tartott bűnügyi akciót a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársaival együttműködve – írták.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2022 októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat. A határrendész félreállította a tehergépkocsit, és közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül négyezer eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy “meg lehetne oldani ezerötszáz euróval” is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van – amivel a határrendész megelégedett volna -, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

Az ügyészség közleménye szerint a határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Mintegy két óra elteltével a két személy – annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja – átadott a határrendésznek háromszáz eurót és hetvenezer forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további kétszáz lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be – zárul az ügyészség közleménye.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft