Polgár roma balhé

Cigányok által állítólagosan megfélemlített családhoz érkeztek fekete ruhások Polgárra, a polgármester nem örült neki

Helyi hírek

Közleményt jelentetett meg a város Facebook-oldalán Tóth József, Polgár első embere a közelmúltban történt balhéval és annak következményeivel kapcsolatban.

Mint írja, az elmúlt napokban egy szomszédvita a Lehel utcán odáig fajult, hogy a konfliktus apropóján más településekről feketeruhás emberek egy csoportja érkezett Polgárra, akik jelenlétükkel félelmet keltettek a helyi roma lakosok körében.

A történteket a Közbiztonsági Egyeztető Tanács ülésén, a rendőrség, a polgárőrség és a kisebbségi önkormányzat vezetőivel értékelték. Tóth József azt írja, a helyszínen kialakult feszült légkörben – amelyet a fekete ruhás idegenek megjelenése és viselkedése, illetve a meggondolatlan roma lakosok által szándékosan szított indulat keletkeztetett – köszönhetően a szakszerűen eljáró rendőröknek, nem lett tettlegesség és nem történt atrocitás.
Megállapítottuk, hogy nem volt helyes, és nem is indokolható egy szomszédvita okán a feketeruhás emberek megjelenése, akik rossz emlékeket idéztek a roma lakosokban. Egyetértettünk abban is, hogy káros volt egy-egy polgári roma személy ténykedése, akik a történést felnagyítva és eltorzítva indulatokat korbácsoltak a közösségi felületen. A rendőrség képviselője jelezte, hogy megerősítették a településen a járőrözést, s megvizsgálják azt is, hogy történt-e szerda este a helyszínen garázdaság
– fogalmazott a polgármester.

A fekete ruhás idegenek a Magyar Önvédelmi Mozgalom aktivistái voltak, akik riportot készítettek a helyszínen, a videóban egy család tagjai arról beszélnek, hogy egy elmérgesedett szomszédvita miatt cigányok egy csoportja szabályosan ostrom alá vette a házukat. A felvétel készítői szerint ottjártukkor lincshangulat alakult ki, a rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre:

Tóth József szombaton a Roma Önkormányzat országos elnökével találkozott, valamint részt vette a helyi roma lakosok által kezdeményezett gyűlésen, ahol kifejtette álláspontját:
• A városunk békessége és nyugalma a legfontosabb ügyünk, az itt élők biztonsága, annak megőrzése mindenek feletti közérdek. Türelemre és megfontoltságra kértem a jelenlévőket.
• Azt is elmondtam, hogy aki a városunk nyugalma ellen tesz, akár valótlan információkkal, azzal polgármesterként szemben állok és minden törvényes eszközzel fel fogok lépni ellene.
• Elmondtam az egybegyűlteknek, hogy a helyi ügyekben nem mást tekintünk hiteles képviseletnek, mint a Polgári Roma Nemzetiségi Önkormányzatot, velük tartunk kapcsolatot.
• Arra kértem az indulatos igazságosztókat, az önbíráskodásra hajlamosakat, – gondolkodjanak, higgadjanak le mielőtt bármit cselekednek, hogy ne essenek törvényi eljárások érintettjeivé.
• Felszólítottam a közösségi felületen ügyködő hangulatkeltőket, a magukat mutogatókat, a torz és valótlan információt terjesztőket, hogy tartózkodjanak az uszítástól, mások hergelésétől.
A polgármester felhívta a városban demonstrációt szervezni szándékozó Gyomaendrődi Összefogás Egyesületet, hogy – bár megakadályozni nincs joga, mert erre a rendőrségnek van hatásköre – ne szervezzenek Polgárra semmilyen demonstrációt. A polgári romákat pedig arra kérte, hogy ne üljenek fel önző egyéni érdekeknek, s ne vegyenek részt a politikai hangulatkeltő rendezvényen.