Játékos angolóra a közönséggel – Kozma Zsófia Rebeka performansz előadása a 33. THEALTER-en

Helyi hírek Kultúra Ország

Kozma Zsófia Rebeka a Freeszfe Színház és performansz szakján végzett, amely az ország első kísérleti színházi képzése volt 2021-ben. Itt született meg a Present Imperfect című performansz előadás, amely most a 33. THEALTER-en is látható volt.

A Régi Zsinagógába belépve minden néző egy tollat kapott, hogy felírhassa a nevét a jelenléti ívre. Majd amint mindenki elfoglalta a helyét, névsorolvasással kezdődött az előadás. Már itt szórakoztató látvány volt, ahogy Kozma Zsófia Rebeka pomponlánynak öltözve próbálja kiolvasni a listára írt sokszor kiolvashatatlan aláírásokat. De szerencsére sikeres volt a felolvasás, így jöhetett az első lecke.

A Present Imperfect a visszautasítást mutatja be angol nyelvleckéknek álcázva. A nézők szinte folyamatosan kapnak valamilyen feladatot, a névsorolvasás után például szókereső játék következett. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden nézői szék alatt található volt egy boríték, amely egy papírt tartalmazott, rajta a szókeresővel. Kozma Zsófia Rebeka szavakat mondott egymás után, egyet angolul, majd magyarul, és nekünk nézőknek ezeket kellett minél gyorsabban megtalálni. Természetesen mindegyik szó valamilyen formában a visszautasítás témaköréhez kapcsolódott. Nekem ez valahogy kevésbé ment, váratlanul ért a játék, de a közönség ügyesebb tagjai aktívan megtalálták és karikázták az elhangzott szavakat. Majd jött az összesítés, hogy kinek hány találata lett a játékban.

Emlékek a vasúttörténeti tárlaton – Háda Fruzsina monodrámája a 33. THEALTER-en

Az előadás nyugodtan nevezhető kétnyelvűnek. Leginkább egy középiskolai angolórához hasonítható, de itt unalmas nyelvkönyvek helyett játékos feladatokkal és a visszautasítás különböző megjelenéseivel találkozhatunk. Kozma Zsófia Rebeka jól megmozgatja a nézőket, és egy percig sem fogunk unatkozni. Vicces volt még, amikor a színésznő közönségszavazást tartott, hogy az általa elmesélt történetek igazak voltak-e. A Present Imperfect remek választás, ha interaktív, performatívabb élményre vágyunk a klasszikus színházi előadások helyett. A mindössze 55 perces előadás végén pedig arra kért mindenkit a színésznő, hogy írjunk levelet, a címzett lehet bárki, de szerintem célszerű Kozma Zsófia Rebekának üzenni, mert azt ígérte minden nézőtéren hagyott üzenetet elolvas.

Mátó Gábor

Fotók: Thealterphoto2023