Kósa Lajos státusztörvény

Kósa Lajos a státusztörvényről: “Ha kolbászból lenne a kerítés, tüntetnének a vegetáriánusok”

Helyi hírek

Fideszes képviselőket igyekezett szóra bírni a parlamentben a Telex a pedagógusok életét gyökeresen megváltoztató státusztörvényről.

A portálnak többek között három hajdú-bihari honatya is nyilatkozott. Tasó László szerint a törvénnyel a megbecsülésüket szeretnék növelni, fokozni, és nagyon bízik benne, hogy ez a pedagógusoknak is lejön majd a törvény szövegéből. Elmondta, visszautasítják a hátsó szándékot, nem az vezérelte őket.

Bodó Sándor elismerte, hogy minden törvényben vannak hibák, de ezekkel a korrekciókkal működőképes a dolog. Majd visszakérdezett a riporternek, hogy családapa-e. A nemleges válasz után az újságíró ismerőseit firtatta, arra célozva, hogy többségük nyilván nem elégedett teljes mértékben az oktatással, de ez a világ minden pontján így lenne. Bodó Sándor arra kérte a felmondást fontolgató pedagógusokat, hogy “ne tegyék, várjanak, alakulni fog”.

A felülmúlhatatlan Kósa Lajos szerint a törvény jó. Egyébként is, “ha kolbászból lenne a kerítés, akkor tüntetének a vegetáriánusok”. Arra a kérdésre, hogy miért nem olyat léptek, ami vonzóbbá teszi a pedagógusi pályát, egy hasonlattal igyekezett válaszolni:

Azért, mert nincsen rózsa tövis nélkül. Lehet, hogy a rózsa gyönyörű virág, de egyébként vannak rajta tövisek (igazából nincsenek, a rózsának tüskéje van, ellentétben például a valóban tövises kaktusszal – a szerk.).

Kósa Lajos szerint elképzelhető, hogy van, akit bánt vagy sért, hogy vezényelhető, de ha kevés a szaktanár, valamit tenni kell. Az nem lehet, hogy a szaktanárhiány miatt elmaradnak órák.

A pedagógushiánnyal kapcsolatban Kósa Lajos elmondta, nem mindegy, hogy azt mihez mérjük. Mert szerinte ha azt nézzük, hogy egy tanárra hány diák jut, akkor Magyarország az Európai Unió első harmadában van.