Debreceni nemzeti oltóanyaggyár

Még el sem készült a debreceni “nemzeti oltóanyaggyár”, de már milliós fizetést tesznek zsebre a dolgozók

Helyi hírek

Nemrég azt nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy “a háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók” miatt “némi csúszás” van a Debrecenben épülő “nemzeti oltóanyaggyár” kivitelezésében.

A jelek szerint mindez nem lehet akadálya annak, hogy egyes alkalmazottak vaskos fizetéseket tegyenek zsebre. Az mfor.hu vette észre a cég éves beszámolójában, hogy a gyárban:

  • az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra nőttek,
  • az egyéb ráfordítások 142 millióról 463 millió forintra emelkedtek,
  • hiába nincs még gyár, legjelentősebben a személyi ráfordítások nőttek, 194 millióról 463,2 millió forintra. Nem is lehet csodálkozni ezen, hiszen a beszámoló szerint a létszám egy év alatt 12 főről 22 főre duzzadt (bár az Opten adatai már 34 főről árulkodnak). A 22 főre munkabérére 321 642 000 forint jutott, tehát átlagosan irigylésreméltó havi bruttó 1,2 milliót visznek haza a még mindig nem üzemelő gyárból a dolgozók
  • a befektetett eszközök is óriási mértékben nőttek, 1 milliárdról 5,5 milliárd forintra, ami azt jelezheti, hogy folyamatosan szerzik be a gyár berendezéseit, gyártósorait
  • illetve az oltóanyaggyár a pénzügyi műveleteit egy év alatt nulláról 91 millió forintra tornázta fel.

A vezető tisztségviselők 63,8 millió forintot vittek haza, míg a felügyelőbizottság tagjainak fizetett tiszteletdíj tavaly 12,3 millió volt.