Puskás István, Debrecen alpolgármestere

Debreceni alpolgármester: “az Európai Unió legfontosabb célja a béke megőrzése, és nem a háborús indulatok szítása”

Helyi hírek

Az 1944-es debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékezve Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. június 2-án koszorúzásokat rendezett a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél – a Medgyessy sétányon –, a Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál, valamint a Raktár utcán, az Ispotály templom emlékoszlopánál.
A Medgyessy sétányon, a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a híreket már tizenhat hónapja dominálja a szomszédos Ukrajnában dúló háború, a béke pedig egy nagyon törékeny állapot.

Ma, amikor a II. világháború utáni legpusztítóbb háború zajlik Európában, nekünk, európai polgároknak kötelességünk emlékeztetni magunkat arra, hogy az Európai Unió legfontosabb célja a béke megőrzése és nem pedig a háborús indulatok szítása. Közös felelősségünk, hogy a 79 évvel ezelőtti pusztítások ne ismétlődhessenek meg

– hangsúlyozta Puskás István.

A Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. Területi Igazgatóságának területi igazgatója mondott beszédet. Kiemelte, hogy 1944. június 2-án összehangolt légi támadás történt a magyar pályaudvarok ellen. Szolnok, Miskolc, Debrecen, Nagyvárad és Kolozsvár pályaudvarai is jelentős károkat szenvedtek el. Felidézte, hogy Debrecenben 9 óra 5 perckor kezdődött meg a bombázás első hulláma. A városra összesen 102 gép 250 tonna bombát vetett le, amelyek a pályaudvar melletti lakott területet is szétzúzták, a szétbombázott városok között pedig Debrecenben volt a legtöbb áldozat.

Az emlékezés az Ispotály templom emlékműnél ért véget, ahol a résztvevők szintén koszorúkat helyeztek el.

Fotók: Debreceni Városháza Sajtó