Nem adta vissza a gyerekek átrúgott labdáit a szomszéd – elmeszelték a debreceni ügyészségen

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a véletlenül hozzákerült futball labdákat nem adta vissza a szomszédnak, hanem azokat megtartotta.

A vádirat szerint a vádlott eltartási szerződés alapján gyakran tartózkodott egy idős asszony hajdúsámsoni házában. A szomszédban lakó család kiskorú gyermekei otthon, az udvarukon is gyakran futballoztak, márkás, értékes labdákkal játszottak.

A két gyermek 2022. május 19-e és szeptember 9-e közötti időben, pontosan meg nem határozható időpontokban játék közben véletlenül átrúgtak a szomszéd udvarára 5 db, közel 70.000 forint értékű futball labdát. Az ingatlanban tartózkodó vádlott a labdákat egyetlen alkalommal sem adta vissza a tulajdonosának többszöri felszólítás és kérés ellenére sem, ezzel a magatartásával közel 70.000 forint kárt okozott a sértettnek, amely nem térült meg.

A hatályos büntetőjogi rendelkezés értelmében aki a véletlenül vagy tévedésből hozzákerült értéktárgyat 8 napon belül nem adja vissza a jogos tulajdonosának, bűncselekményt követ el, jogtalan elsajátítás vétségét valósítja meg. Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalát célzó vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat intézkedésként bocsássa próbára és a meg nem térült kár erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást.