Műtét, kórház

A rossz szív vonzott 500 embert Debrecenbe

Egyetem Helyi hírek

Szombatig csaknem 500 szakember összesen közel 70 szakmai előadáson bővítheti ismereteit  a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött 28. Debreceni Kardiológiai Napjain. A négynapos rendezvény fókuszában ezúttal a koszorúérbetegség, a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség, illetve ezek megelőzése áll – írja az egyetem sajtóirodája.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) elnöke elmondta: a folyamatosan fejlődő szűrési és diagnosztikai tevékenység eredményeként ma már a szív-érrendszeri elváltozások többsége a korai fázisban észrevehető. A kardiológiai szakmával kapcsolatos növekvő kihívásnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központja folyamatos fejlesztésekkel kíván megfelelni.

Az utóbbi években egyre hangsúlyosabban jelennek meg a klinikai gyakorlatban az olyan katéteres beavatkozások, amelyek a megterhelő szívműtét helyett lehetőséget biztosítanak a betegek állapotának gyors javítására, stabilizálására és a gyógyulásra. A konferencián részt vevő szakemberek e fontos határterületen szerzett tapasztalataikat is megosztják egymással – tette hozzá a DE KK elnöke.

Amennyiben a szívünk nem működik rendesen, azt mindannyian néhány perc alatt észrevesszük. A kardiológusok ezért mindig kiemelt szerepben vannak mind a betegellátásban, mind az ilyen problémák feltárására, gyógyítására irányuló kutatásokban – fogalmazott Mátyus László,  a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE ÁOK) dékánja a Kardiológiai Szakmai Napok szerdai kardiológiai képalkotási fórumának megnyitóján.

Zöld jövő kutatóközpontot indított el a Debreceni Egyetemen